Чернобил още бълва радиация

Опасността от Чернобил не е отминала. Бетонният капак над реактора има много цепнатини, от които изтича радиация, съобщи Дойче веле, цитирана от БНР и АСН.

Според експерти за изграждането на нов "саркофаг" са нужни милиарди. Начинанието е по-сложно, отколкото изглежда, коментира германското радио.

Така нареченият саркофаг, който покрива експлодиралия реактор в Чернобил и удържа смъртоносната радиация, има нужда от обновяване.

По данни на Грийнпийс лъчението в района надхвърля 100 пъти нормалното и идва директно от реактора, макар той да се намира зад дебели бетонни стени.

Смята се, че едва пет процента от ядрената радиация е била освободена при експлозията. Това означава, че 95 на сто от радиацията все още е вътре. Украйна се надява, че международната научна общност ще продължи да полага усилия за решаването на проблема.

Припомняме, че чернобилската авария, станала на 26 април 1986 в Чернобилската АЕЦ, е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини