Кръстоносци дефилираха във Военния клуб в Кърджали

Кръстоносци дефилираха вчера във Военния клуб в Кърджали вчера. Млади момчета и момичета представиха уникалните метални ризници и дамски облекла, украсени с шведски кръстове,сътворени от кърджалиеца Валентин Колев. Колев е майстор на металната плетка и е участвал в многобройни ревюта за висша мода в страната. За първи път обаче представя своя колекция в родния си Кърджали. Майсторът на металните дрехи е носител на престижна награда на конкурс за висша и авангардна мода във Варна. Заслугата да видим творбите на Валентин Колев в Кърджали е на шефката на Военния клуб в Кърджали Ани Иванова.

  Колев се занимава от 2001 г . с металопластика и бижутерия. Изработва творбите си от медицинска стомана,която не ръждясва. Плете ризници,дрехи,пана,гривни халка по калка. Неговите произведения са неизменна част от модните ревюта по морето , както и в конкурсите за красота организирани през лятото.

  Често на финала обличат „миските”с моите метални блузи, рокли и поли, сподели за Кърджали бг вести Колев.

  Кърджалиецът е усвоил до съвършенство т.нар.кралска плетка. Неговите ризници красят домовете на много богаташи и любители на българското бойно изкуство в големите градове на страната. Една средновековна ризница достига тегло от 18 кг. Неговите са по 10-12 кг. Автор е на най-леката ризница в света-от дуралуминий.Тежи едва 1,6 кг.

  Уменията му са признати в цялата страна. Гостува на Панаира на занаятите,  където с майстори от други градове работи пред клиентите.

  Колев сподели, че най-много се търсят бижутата. Една от причините е и цената им-средно около 15 лева. Металните тоалети не са по джоба на всеки. Дамска блуза излиза от 600 до 1000 лева. Плете се почти цял месец на ръка. Ризница достига стойност от 3 бона.

   Колев признава, че е заимствал идеята за плетените облекла и бижута. ”Занаят се краде,не се учи”,твърди той.

   Талантливият кърджалиец бе поздравен от своя съкварталец във „Веселчане” –писателят Иванко Маринов. Ако не забележи жена ми си купувам по нещо от творбите на Колев, сподели Маринов.

  Сред гостите на ревюто и  изложбата бяха директорката на дома за деца д-р Йорданка Господинова,шефът на Следствието Димитър Чорбаджийски, началникът на Данъчното Димитър Димитров и други известни кърджалийци.

Георги Кулов

Валентин Колев

Ани Иванова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини