Хасковлия гори с винетка заради пукнато стъкло

Юрий Саликирякис с Тойота-та която върви с две винетки

Ако ви се наложи да сменяте предно стъкло, предвидете и допълнителния харч за нова винетка. Това съветва съгражданите си хасковлията Юрий Саликирякис. Повече от седмица той се опитва да узакони редовно закупената си от началото на годината винетка, след като сменил панорамно стъкло. Накрая му писнало и решил да плати още 67 лв за нов стикер.

Размотаванията започнали, след като на път малко камъче пукнало предното стъкло на колата. Макар и дребна, повредата бодяла очите по стилната спортна тойота. „Като красива жена с пърхот“ обяснил на майтап бившия автомобилен състезател. Колата за щастие била застрахована. Само за 1 ден застрахователят огледал и признал щетата и сменил панорамното стъкло.

Обаче веднъж залепена винетката, не може да бъде свалена. В сервиза направили геройски опит и преместили стикера на новото стъкло, но серийният номер не се различавал добре. Като съвестен гражданин, Юрий отишъл в пътното със снимки и протоколи от застрахователят с молба да му преиздадат винетката. За голяма изненада обаче от пътното го пратили в полицията за констативен протокол.

„Така и не разбрах какво ще констатира полицията. Стъклото е вече сменено от застрахователят. Той е признал щетата“, чуди се Юри. От КАТ му обяснили че трябва да си пусне молба и след седмица, ако молбата му бъде одобрена, да получи документ с който пътното пък, в пет дневен срок, ще му преиздаде винетката. „Ако сметна бензина който ще изгоря и отсъствието от работа, нова винетка ще ми излезе по евтино“ обяснил Юрий и направил допълнителен оборот на Пътното.

Както се оказа, си спестил и много разправии. Защото така описаната схема е вече невалидна според новите промени в закона за движение по пътищата. Директорът на областното Пътно, инж. Живко Боговски, цитира новия член 10 А, ал 5 от ЗДП,според който САМО и единствено КАТ може да признае счупеното предно стъкло и наличноста на редовно закупена винетка на него. Оценката на застрахователят не важи. При конкретният случай на вече отстранена повреда, на практика КАТ няма щета която да констатира.

При всяка втора катастрофа потърпевшо е предното стъкло, свидетелстват катаджии. Има обаче щети, които минават без униформените.

Затова дори и колата ви да е помляна от градушка, трябва да потърсите полицията преди влизането в сервиза, предупреждават потърпевши. Иначе горите с неотлепящите се стикери на винетката/ 67 лв, годишната застраховка/поне 160 лв и годишен технически преглед/30 лв/.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини