Няма нарушения с обществени поръчки на община Смолян според прокуратурата

Окръжна прокуратура постанови отказ да образува досъдебно производство срещу кмета на Смолян Дора Янкова по констатациите в одитния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Това съобщи вчера говорителят на прокуратурата Иван Спиров. Липсват достатъчно данни за извършени престъпления по служба от кмета на общината или от други длъжностни лица. Проверката бе разпоредена след изпратен от Агенция “Държавна финансова инспекция” доклад за извършена ревизия на община Смолян.

В доклада се съдържат констатации за допуснати нарушения, довели до заобикаляне на закона. Ревизорите установили, че обществени поръчки, обявявани през периода 2007-2008 г., са раздробени, за да падне стойноста им и да се договарят пряко. В хода на проверката обаче разследващите не открили да има неизпълнение, нарушаване на служебни задължения или превишаване на власт във връзка със сключените договори, след подбор на ценови оферти и след пряко договаряне, посочи Иван Спиров.

Финансовата ревизия на община Смолян бе направена за периода 2007-2009 г. След одита кметицата Дора Янкова получи 20 акта за нарушения при провеждането на обществени поръчки. Ревизията била правена 163 работни дни в периода 28 април – 5 октомври 2010 г. Пет акта има зам.-кметицата Румяна Янчевска.

Сред най-фрапиращите нарушения на Янкова в доклада е възлагането на допълнителни строително-монтажни работи (СМР) на ул. “Капитан Петко Войвода” на стария център в Смолян. Спечелилата фирма “Пътстройинженеринг” – Кърджали, е внесла банковата си гаранция за изпълнение на договора 8 дни преди решението на община Смолян да им възложи допълнителните СМР.

От това излиза не само, че от “Пътстройинженеринг” – Кърджали, са били убедени, че ще им бъде дадена обществената поръчка, но дори са и знаели на каква стойност, тъй като размерът на гаранцията зависи от цената.

Сериозни нарушения са установили инспекторите от АДФИ и на строителството на ул. “Алеко Константинов”, чийто изпълнител СМК “Перелик” я печели за срок от 5,5 месеца. След това обаче срокът е удължаван 4 пъти поради “лоши и неблагоприятни климатични условия”, а цената е била завишена с 32% заради повишаване цените на горивата на “Лукойл” с 32%.

В нарушение на Закона за обществените поръчки е сключен и договорът за сметосъбиране и снегопочистване с 15-годишен срок с кърджалийската фирма “Титан Клинър”. При подписването на договора дружеството не е представило удостоверение, че не дължи данъци на съответната община, в случая Кърджали.

Без такова удостоверение договор не е трябвало да се сключва.

В.”Отзвук”

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини