Април редува дъжд и слънце през 2 дни. Вестниците в неделя

„Труд": Кабинетът умува дали да не остави само шест области

Окрупняване на 28-те области в шест е един от вариантите за административна реформа, обсъждан вчера на семинар в Пампорово. На сбирката присъстваха премиерът Бойко Борисов и губернатори.
Правителството обмисля три варианта за административна реформа, но през май щяло да стане ясно какви стъпки ще бъдат предприети, обяви министър Томислав Дончев. Дискусията в петзвездния хотел "Орловец" беше закрита за журналисти, а малкото информация отвътре бе, че се обсъждат бъдещите правомощия на областните управители.

„Стандарт": Почетоха мъчениците от Батак

Целият висш клир на Българската православна църква начело с Негово Светейшество патриарх Максим отслужи панихида за баташките и новоселски мъченици. Това стана в катедралата "Св. Александър Невски". Съгласно канона те за последен път вчера бяха поменати като обикновени миряни. Днес от 9,30 със специална литургия те ще бъдат официално канонизирани за новомъченици. След службата ще бъде извършено и литийно шествие с техните икони.
За ден на почитане на паметта на баташките светци е определен 17 май, а на новоселските - 9 май.
Междувременно Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил обяви, че предстои разглеждането на канонизацията на мъченици, жертви на комунистическите репресии.

„Стандарт": Изпратиха Мишо Бирата с бели хризантеми

Стотици близки и приятели се стекоха във Варна, за да изпратят в последния му път бизнесмена Михаил Михов-Мишо Бирата. Той издъхна от сърдечна аритмия в сряда в хотел в Правец. Стеклите се хора пък изпратиха Михов с множество бели хризантеми. Повече от час и половина продължи вчера опелото в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна в памет на починалия внезапно на 47 години индустриалец, шеф на баскетболната ни федерация и почетен консул на Бразилия. Да отдадат почит пред паметта му и да си вземат последно сбогом в храма се събраха неколкостотин близки и родственици, спортни деятели и действащи спортисти. За опелото пристигна кметът Кирил Йорданов, придружен от съпругата си Елена Валеева и окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров. В храма дойдоха още зам.-министърът на спорта Иван Ценов, баскетболните легенди Росен Барчовски и Симеон Варчев, Тити Папазов, Георги Глушков, Тодор Стойков и спортният журналист Красимир Минев.
"Михаил Михов е човекът, който направи изключително много за българския баскетбол", каза Иван Ценов на излизане от храма след опелото. "Самият факт, че има толкова хора днес, показва какъв човек беше Михаил Михов. Той имаше суперидеи, които не успя да осъществи, мир на праха му", добави Тити Папазов.

„Стандарт": Търсят Малката русалка на "Ариана"

Грозното патенце ще заплува ли в езерото? Такъв въпрос зададе вчера на майка си 4-годишен малчуган на езерото "Ариана". Инициативата на БНТ 1 "Малкото голямо четене" събра вчера в Борисовата градина стотици семейства с малчуганите им. Поводът бе и Международният ден на детската книга, честван на годишнината от раждането на писателя Ханс-Кристиян Андерсен. Майки и татковци изкупиха детските адаптации на великия писател като "Грозното патенце" и "Малката русалка". Не липсваха и "модерни" герои като костенурчето Франклин и мечето Падингтън. Детският автор Дядо Пънч пък забавлява хлапетата с гатанки и стихотворения от специално изградена сцена. С игри и танци малчуганите откриха "Поход на книгите" заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Децата се забавляваха с новите си книжки, а стотици си купиха от щанда на в. "Стандарт" енциклопедия "Британика".

„24 Часа": Април редува дъжд и слънце през 2 дни

Динамично време с резки смени на дъжд и слънце почти през 2 дни прогнозира за април дежурният синоптик от TV-MET Даниел Пенев.
Облаците ще вървят в комплект със захлаждания. Но не се очакват екстремни падания на живака. Традиционните нагласи за по-високи температури в Южна България няма да се оправдаят. Ще има дни, в които дори в София и областта ще е по-топло, отколкото в Петрич и Сандански. Причината ще е слънцето, което ще пробива облаците на смени в различните части на страната.
Над 25 градуса очакват синоптиците около 15-16 април. Допускат сходни температури и за последната седмица на месеца. Заради неустойчивите въздушни фронтове още не може да се каже със сигурност какво ще е времето за Великден, обясни Пенев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини