ГЕРБ: Кметът иска да забраним раждането и смъртта в Хасково

Антон Иванов, Иван Петров, Ирена Узунова

След 12 години във властта кметът Георги Иванов вече си изпуска нервите и се държи неадекватно. Това заявиха от ГЕРБ на редовния си брифинг днес. В пресконференцията участваха депутатът Иван Петров и общинските съветници Антон Иванов и Ирена Узунова.

Повод за изявленията им бяха коментарите на градоначалника след петъчната сесия на ОбС, както и днешна платена публикация в местен вестник. В нея се твърди, че новото мнозинство е объркало драстично бюджета и от администрацията се чудят откъде да намерят 850 бона, с които да скърпят издънения бюджет.

„В това няма нищо вярно. При корекцията на бюджета ние просто променихме приоритетите. Махнахме някои обекти и сложихме на тяхно място други, които смятаме за по-важни. Но не сме променяли финансовата рамка“, заяви Антон Иванов. Като пример за приоритет той посочи изработването на общ устройствен план на Хасково, за който отдавна настоява. Такъв все още няма, работи се на парче.

Ирена Узунова пък обясни причината, поради която писмата на кмета Иванов до ОбС не са влезли за обсъждане в залата. Те обаче били разглеждани на заседание на комисията по законност към ОбС.

„В едното писмо кметът ни пита, най-общо казано, откъде да намери пари за изплащане на задълженията към „Марчела 90“ и „Европът“. Това са договори, които той в качеството си на кмет е сключил с тези фирми. Би следвало при подписването им да има осигурено финансиране. Ако няма такова, то вината за това не е на Общинския съвет“, обясни Узунова.

Тя добави, че реакцията на градоначалника да оспорва почти всяко решение на ОбС, говори просто за инат. „Не мога да си представя с какви юридически аргументи например може да се оспори последното ни решение, с което задължаваме администрацията да обслужва граждани със задължения към общината. Говорим за права на човека. В закона ясно е казано как точно общината може да си събира налозите. Но не това е начина. Не може администрацията да отказва издаването на акт за раждане или за смърт, защото даден гражданин има неплатена глоба. Всъщност, с решенията на предишното мнозинство, подчинено на кмета, просто се забраняваха ражданията и смъртта в Хасково.“

Депутатът Иван Петров пък коментира последното решение на ОбС, също атакувано от Георги Иванов, с което на практика се разрешават високоговорителите в джамиите. С новата поправка в Наредбата за обществения ред вече не е нужно писмено разрашение от кмета за провеждане на празници и чествания, включително на религиозни общности.

„Не бива да оставяме в ръцете на един човек, в случая кмета, да решава дали да се проведе даден празник или честване. Знаем как ставаха нещата – с един посредник, в резултат – за едни може, а за други не може. Сещайте се защо.

Това, което направихме, е да оставим този казус в ръцете на държавните институции – МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Ако някъде се вдига шум, замерва се от компетените органи и се издава съответното разпореждане. Има си закони, нормативни актове и те трябва да се спазват. А държавните институции като РЗИ и МВР да си влязат в ролята“, обясни Петров.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини