Радиоактивен теч във „Фукушима”?

Представители на японските служби по ядрена безопасност изразиха опасението си, че ядрото на един от реакторите на авариралата АЕЦ „Фукушима" се е пробило, предаде АП. Ако това се потвърди, вероятността за по-сериозно заразяване на околната среда ще се повиши значително.

Говорителят на агенцията по ядрена безопасност Хидехико Нишияма заяви, че „е възможно някъде в реактора да има щети". Той добави, че наличната към момента информация показва, че въпреки повредата трети енергоблок все още поне частично е в състояние да задържа ядреното гориво. Нишияма посочи, че е пострадало най-вече допълнителното оборудване - тръбопроводите и басейна за отработено гориво.

Специалистите водят истинска битка, за да охладят водата около радиоактивните пръчки в реакторите на АЕЦ „Фукушима" след земетресението и смъртоносното цунами на 11 март. Гигантската вълна прекъсна резервното захранване на централата и тя остана без охладителна система. Трети блок пострада значително на 14 март при водородна експлозия, когато сградата му беше разрушена.

Реакторът, който до този момент създава най-много проблеми, има 170 тона радиоактивно гориво със съдържание на плутоний в ядрото си. До този момент специалистите изпуснаха контролирано в атмосферата пара от енергоблока, за да се намали налягането. Ако, обаче, ядрото се пробие, замърсяването ще стане неконтролируемо и ще порази околната среда.

Работата по първите три реактора на АЕЦ „Фукушима" беше прекратена, за да бъдат проверени нивата на радиация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини