Тубдиспансера фалира. Гимназии се хванаха за гушите. Преглед на регионалния печат

"Туберкулозните намаляха, парите за лечение съвсем", в-к "Новинар Юг". Оплакването е на доктор Ирина Караманова, шеф на специализираната болница за лечение на белодробни заболявания. Заведението край Болярово е известно на хасковлии като бившия тубдиспансер. Та той ще фалира до месец-два ако не се промени методиката на финансиране, предупреждава д-р Караманова. Сумите, които повереното и лечебно заведение получават през последната година, са редуцирани с 53 %. По абсолютно неясен принцип. Жалкото е, че в същото време болницата регистрира успех в борбата с туберколозата. За последните две години случаите на туберкулозно болни са намелели тройно.

"Пак рухна казармен зид" чело на вестника. Изоставените казарми на "Булаир" започват да се срутват. В квартала играят много деца в зелените площи пред блоковете, и може да се случи инцидент като този на ул. Ком. През 1998-ма година, рухнала сграда на бившия танков полк погуби младо момиче. Единствените които могат да направят нещо по въпроса са в  министерството на отбраната, които са собственици на имота. От години обаче военните не са дали и 1 стотинка за обезопасяване и ремонт.

"Крушка изпепели 1.5 тона твърдо гориво". Пожар на ул. Тракия изпепели дървата и въглищата на две възрастни жени.Огънят тръгнал от късо съединение, предполагат огнеборците, макар собственичката на имота Недялка Георгиева да се кълне, че в изгорялата салма нямало ток.

"Садистът Лазов до живот в килията окончателно". Извергът Христо Лазов, който уби по особено жесток начин димитровградчанката Минка Ангелова ще лежи доживот в затвора. Това бе решено от трета съдебна инстанция-Върховния касационен съд и слава богу вече не подлежи на обжалване. 5 месеца затвор за прикривалата го Виктория, негова приятелка. Според Темида, Христо бил негативен, конфликтен, асоциален.

Трябваше три години за да се констатира нещо което се знаеше още от юни 2008-ма година, когато една млада жена бе убита зверски.

Човек наистина може да се затъжи за американското право. Но онова, на Дивия запад. Ако не друго, то пести от парите на данъкоплатците и не е загрижено първо да нахрани адвокатите.

"Боклукът на Хасково златен" водещо в "Хасковска Марица". Май чистенето на нашия боклук ще ни струва 20 млн за следващите 5 години. На толкова приблизително е офертата на "Грийн партнърс", научили от вестника. Другият кандидат "Титан" пък е отстранен от конкурса, така че в надбягване с един кон победителят е ясен. Любопитното е че офертата на Титан, които от 10 години чистят Хасково, е била с 4-5 млн по-ниска от тази на конкурентите. Това твърди един от съсобствениците на "Титан" Димитър Борисов.

"Държавата даде Нимфите на Димитровград" Става дума за светилището на Нимфите край село Каснаково.

"Ваксинират срещу Рота вирус Дом майка и дете" друго заглавие от страница първа. Безвъзмездно се ваксинират децата от дома за медико социални грижи. Там се отглеждат изоставени деца от 0 до 3 годишна възраст.

На страница втора: "Министерска Депеша за малко да скара две гимназии". Вчера заседаваше общинска комисия която дебатираше по докладната за предоставяне на нова сграда за Гимназията по лека промишленост "Райна Княгиня". Комисията трябваше да реши дали допуска докладната до сесията в петък или не. С два гласа "за" ,  два въздържал се и трима отсъстващи съветници, докладната мина. Неин вносител е Георги Иванов, а повод за предложението е писмо на министър Сергей Игнатов в което се иска предоставяне на сградата на закритото училище за нуждите на "Райна Княгиня".

Учудващо, в подзаглавие вестникът настоява че не става дума за преместване на "Райна Княгиня" от настоящата и сграда. Чудно за какво става дума, сигурно за ланшния сняг.

Че това е първа стъпка на преместването на Райна Княгиня е видно от докладната. Там е записано че съвместяването на две училища в една сграда е неудобно и създава редица проблеми и за това се предлага безвъзмездното отдаване на сградата на "Алеко" на Леката промишленост. Това не е още един имот за ползване/ПГЛП си имат три/ а тези 1250 квадрата назакритото училище са за ЦЯЛАТА гимназия по лека промишленост.

Любопитен момент във вчерашното заседание на комисията е че и ТОХ-а вадят нотариален акт. След като директорката на ПГЛП Росица Иванова обяви насотящата сграда на Добруджа 79 за тяхна, сега същото стори и Пенка Георгиева.  ТОХ-а имали акт за земята и сградата, а от 1968-ма година БЕЗВЪЗМЕЗДНО са предоставили за ползване два етажа на Шивачите. Направо-милост.  Докладната ще се гласува в петък.

"276 висят към бюджета с 64 млн. лева" водещо на страница трета. Само 5-те най-големи длъжници сред хасковските фирми, формират 20 млн борч към държавния бюджет.

"Гърци окупираха Ивайловград след отварянето на пункта", на стр 4-та.

"Подът на зала Спартак поддава"-на страница 5-та. Към мизерията в спортна зала "Спартак" се прибавя поддаваща настилка под краката на играещи ученици. Има ли въобще нужда Хасково от спорт, след като не полага елементарни грижи за него? След  сесията в петък може да се окаже че няма. В края на март изтичат договорите на спортните клубове за безвъзмездно ползване на залите. Ако ги задължат да плащат наем, те се изнасят или фалират.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини