Над 9000 достигнаха жертвите на земетресението в Япония

Броят на потвърдените смъртни случаи при разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами на 11 март в Япония надхвърли 9000, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията.

По най-нови данни жертвите при природното бедствие са 9079. 12 645 души продължават да се водят в неизвестност.

Представители на японската полиция изразиха очаквания окончателният брой на загиналите да надхвърли 18 хиляди. Жертвите ще се окажат над 15 хиляди само в най-тежко засегнатата префектура - Мияги, прогнозираха те.

Около 320 хиляди души все още са настанени в приюти, посочва ДПА.

Работите по ремонтирането на охлаждащите системи на реактори на претърпялата авария при природното бедствие атомна електроцентрала "Фукушима 1", на 250 километра североизточно от Токио, бяха възобновени днес, предаде Франс прес.

Компанията оператор "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) съобщи, че персоналът се е върнал, след като бе евакуиран вчера заради предизвикващ безпокойство пушек, който се издигаше от Втори и Трети реактор.

От ТЕПКО поясниха, че е извършена проверка и изпуснатият дим се е превърнал в пара. Това е означавало, че е възможно да бъдат продължени работите по включване на електрозахранването. Обливането на реакторите с вода все още не е възобновено.

Чувствително повишени нива на радиоактивни вещества бяха регистрирани в морската вода близо до АЕЦ "Фукушима", съобщи още ТЕПКО. Нивата на йод-131 и на цезий-134 са съответно 126,7 пъти и 24,8 пъти по-високи от японските норми. Все още е рано да се каже какви ще са пораженията за морската фауна по североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Радиационните нива на някои места в рамките на 20-километровата зона около "Фукушима" са 1600 пъти над нормата, предаде агенция Киодо, цитирайки представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Тестовете, извършени от специалисти от МААЕ на различни места около централата, показват, че нивата на радиация варират между 2 и 160 микросиверта на час, пише БГНЕС. Нормалното ниво за тази зона не трябва да превишава 0,1 микросиверта на час.

Най-високото радиационно ниво от 161 микросиверта на час беше отчетено в град Нами, префектура Фукушима. Японското правителство определи евакуационна зона около централата и призовава хората в рамките на 20 до 30 километра от АЕЦ "Фукушима" да останат по домовете си.

И шестте реактора на АЕЦ "Фукушима 1" вече разполагат с външна линия за електрозахранване, съобщи още японската Агенция за ядрена безопасност, цитирана от Франс прес. Това стана факт, след като Трети и Четвърти реактор са били свързани с електропреносната мрежа, пише БТА. С ток е захранвано обаче само оборудването на Пети и Шести реактор.

Трети и Четвърти реактор, които са в плачевно състояние, създават към този момент най-сериозни проблеми на техниците, заедно с Втори реактор, който изпуска от време на време бяла пара, отбелязва АФП. Пожарни коли възобновиха обливането на Трети реактор с вода, предаде ИТАР-ТАСС.

По най-нови данни цунами, които са връхлетели АЕЦ "Фукушима 1", са били с височина от 14 метра. ТЕПКО смяташе досега, че вълните са били 10-метрови. Електроснабдяването по места в Япония бе прекъснато отново днес, предаде ДПА.

ТЕПКО очаква домакинствата в отделни райони да останат без ток за по около 3 ч. и 40 мин. Мярката засяга 10 милиони жилища. Тя бе предприета отново след тридневно прекъсване. Причина за спиранията на тока в Япония е намаленият производствен капацитет вследствие на природното бедствие. ТЕПКО изрази очакване потреблението на електроенергия да надвиши производството днес - първият ден от работната седмица, тъй като вчера бе официален празник.

Докато властите уточняват броя на жертвите от катастрофалното земетресение и последвалото цунами, нови земни трусове постоянно се усещат в Япония. Земетресение с магнитуд 5,9 стана днес край централното източно крайбрежие на главния японски остров Хоншу, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Геофизичния институт на САЩ.

Епицентърът на труса е в Тихия океан, на 128 километра югоизточно от Токио, на дълбочина от 11,4 километра. Няма данни за пострадали от новия трус хора и нанесени материални щети, нито е обявена тревога за вълни цунами.

Това е шестото земетресение с магнитуд над 5 в Япония през последното денонощие, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини