Продължават боевете между бунтовниците и армията на Кадафи

Въпреки въздушните удари на коалицията по позициите на Кадафи и въвеждането на зона, забранена за полети, на запад и на изток в страната продължават боевете между бунтовниците и правителствените сили, предаде КРОСС.

Според съобщения от град Мисрата, който е разположен на 200 километра източно от Триполи, верните на полковник Кадафи войски са убили най-малко девет човека, съобщават световните медии. Според Ал Арабия, градът практически се контролира от правителствените сили.

Мисрата е единственият голям град в западната част на Либия, контролиран от опозицията. Местни жители разказват, че правителствените сили са оставили града без вода, като се прекъснали градския водопровод. В източната част на Либия, недалеч от Бенгази, въстаниците са влезли в бой с войските на Кадафи. По време на битката правителствените войски са използвали тежка военна техника.

В понеделник вечерта парламентът на Великобритания с голямо мнозинство подкрепи участието на британски военни в операцията срещу Либия. Премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви, че военната операция срещу верните на Кадафи сили е спомогнала за предотвратяването на кървава баня в Бенгази.

Представителят на Обединеното командване на началник-щабовете на Съединените щати Бил Гортни съобщи, че от страна на коалицията няма загубен нито един самолет. Според думите му, към силите, воюващи срещу Кадафи, заедно със САЩ, Великобритания и Франция, са се присъединили Белгия и Катар.

Същевременно министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс в интервю за Интерфакс заяви, че унищожаването на Муамар Кадафи от коалицията би било грешка. Въпреки това, според думите му, „съвършено ясно е, че на либийския народ ще му бъде по-добре без Кадафи".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини