Audi A9 - вдъхновяващо

От немското списание Auto Bild разкриват нови детайли по развитието на бъдещия флагман А9. Преди да продължим с историята обаче, трябва да подчертаем, че изображенията, които виждате, са от дизайнерска студия на независимия дизайнер Дани Гарсия и не са пряко обвързани с проекта на Audi.

Иначе се говори, че Audi A9 ще бъде двуврато купе, базирано на A8 и притежаващо модерен дизайн. Вероятно дължината му ще бъде 5 метра, а интериорът му ще бъде изключително висококачествен и елегантен. Очаква се колата да се появи на пазара през 2014 година, а в последствие да получи и кабрио вариант. Цената вероятно ще стартира от около 80 000 евро.

По-рано тази година стана дума, че Audi действително имат план за А9 и той е моделът да сподели платформата на бъдещия сериен Lamborghini Estoque (все пак това са братски марки). С оглед на тази информация обаче А9 по-скоро изглеждаше да е четириврато купе, което се конкурира с модели като Mercedes-Benz CLS и Porsche Panamera, а в интерес на истината Audi A7 като че ли също е техен конкурент.

Каквато и каросерия дa приложат от Audi, А9 вероятно ще получи алуминиева рама (като при А8) и ще заложи на основни компоненти от платформата MLB (модулна надлъжна архитектура).

Иначе точно както BMW се опитаха да навлязат в изцяло нов сегмент, както направиха с 5-Series GT и X6 например, така и Audi A9 търси своята уникална ниша. Като цяло изглежда, че елегантната концепция ще се превърне в хиперлуксозно четириврато купе – поне такава е визията на гореспоменатия Дани Гарсия.

Във връзка с неговата дизайнерска студия той коментира, че някои от линиите са вдъхновени от архитекта Сантяго Калатрава, чийто произведения могат да бъдат забелязани във Валенсия. Що се отнася до специфичното предно стъкло, което на практика си изглежда плътно, то за него дизайнерът казва, че ще бъде изработено от „все още неоткрит нанотехнологичен материал”, който може да променя формата и цвета си.

Какво мислят обаче от Audi по тази тема, остава да видим. Вероятно идеята на компанията от Инголщад няма да изглежда чак толкова предизвикателно. Всъщност се говори, че германците вече мислят върху бъдещата платформа на А9, като планът е тя да бъде споделена с Lamborghini Estoque (а както е известно, Lamborghini също е марка на VW Group).

Какви ще са двигателите? Не като при Estoque. А9 ще дойде с нов 4-литров V8 бензинов агрегат, като опции ще бъдат дизелови V6 и V8 двигатели. Може и да има S9 вариант, който да използва 6.3-литров W12 двигател. Що се отнася до Estoque, той ще запази 6.2-литровия V10 от Gallardo.

Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини