Копнаха новия параклис, ще го строят с дарения

Николай Кючуков/вляво/ и лидерът на тракийците Кирил Сарджев правят първите копки

Първа копка на параклиса „св. Петка Българска“ бе направена днес в македонската махала. Култовата сграда на улица "Днепър" ще е отговор на 10 годишните въжделения на жителите от кварталите „Македонски“ , "Тракийски" и "Овчарски", обяви инициаторът и общински съветник от ВМРО Николай Кючуков. Параклисът ще бъде финансиран изцяло от дарения закани се кметът Георги Иванов. За целта ще бъдат разпространени картички с макет на бъдещия параклис, а събраните от тяхната продажба суми ще се използват за строителните дейности. Другото необходимо ще го набавя от спонсори, обеща Иванов.

До септември, параклисът трябва да бъде завършен. Ще е с купол на 9 метра височина и християнски кръст от 2.5 метра. „Национализмът на ДПС го изкара от дневния ред на общинската сесия. Страшното е и че християни гласуваха за това. Само в България християни възстават срещу християни“, не пропусна да „хапне“ политическите си опоненти кметът.

За да не бъде само една гола сграда, мястото ще се облагороди и с парк и детски площадки. Той ще бъде изграден от фирма „АБ“ по големия проект за 10-те милиона, които ще се налеят за облагородяване на парковата и архитектурна среда на Хасково.

Почти цялата общинска администрация и част от общинските съветници бяха на започването на строителните работи. Нямаше обаче свещеници, които да благословят начинанието. „Не е задължително по канон. Ще го осветим когато е готов“ хвърли светлина върху божиите дела Георги Иванов. И допълни саркастично: „Днес на църквата им почва проверката на данъчните. Нещо не им е наред и са се събрали да се спитат“.

Както е известно, всички хасковски свещеници днес бяха свикани в Пловдив от митрополит Николай на синодална конференция.

Г.Христов

За 8-ми септември, параклисът трябва да изглежда така
Параклисът ще е от дарения обеща Г.Иванов
Първата копка бе събитие за соттици жители на трите квартала
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини