5 години ще са нужни на Япония, за да се възстанови

Световната банка обяви днес, че Япония ще се нуждае от пет години, за да се възстанови от опустошителното земетресение и вълните цунами, които са причинили щети за 235 милиарда долара, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В най-новия си доклад за икономиките в Източна Азия и Тихоокеанския регион банката окачестви като безпрецедентни щетите върху жилищата и инфраструктурата на Япония.

Световната банка прогнозира, че катастрофалното земетресение ще причини спад в икономическия растеж на страната с 0,5 процентни пункта тази година.

Извозването на отпадъците от засегнатата от земетресението в Япония АЕЦ „Фукушима 1” може да продължи десет години, според оценка на експерти, пише „Ди Велт”.

За това съобщава японски вестник, позовавайки се на информация на компанията „Токио Електрик Пауър”, управляваща централата.

Опасността във „Фукушима 1” все още не е преминала. По-рано бяха установени радиационни нива в храни, намиращи се в близост до атомната електроцентрала, като мляко и спанак.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини