Ракета разруши резиденцията на Кадафи

Любимата резиденция на либийския лидер Муамар Кадафи е била разрушена с ракета, съобщиха световните информационни агенции тази нощ. Въздушният удар е част от втората вълна атаки срещу силите на режима. Според агенция АФП свръхлуксозната сграда е напълно разрушена. Западните съюзници смятат, че в резиденцията се намира команден координационен център. Той бе обект на атаки и през първата нощ, когато очевидци съобщиха за силни експлозии в района на резиденцията. Либийски правителствени източници обвиниха съюзниците в опит за убийство на Кадафи.

Старши офицерът от обединения комитет на началник щабовете на въоръжените американски сили Уилям Гортни реагира веднага, опровергавайки твърденията им. "Кадафи не е сред целите на въздушните удари на коалиционните сили. Придържаме се към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", отсече вицеадмиралът, цитиран от РИА Новости.

Въпреки това той остави открехната вратата за възможно елиминиране на Кадафи, посочвайки, че не може да гарантира сигурността на либийския лидер, ако той се намира в близост до някоя от целите на коалицията.

Все още няма данни за съдбата на Кадафи след ракетната атака. Досега информацията от либийска страна гласеше, че диктаторът ръководи защитата на държавата именно в резиденцията си. Неофициално обаче се смята, че той отдавна се крие в подземен бункер. Опозиционни сайтове в Беларус пък предполагат, че Муамар Кадафи е в столицата Минск. Те се позоваха на свидетели, забелязали самолета на диктатора във въздушното пространство на бившата соцрепублика

В първия ден след нощната „Зора на Одисей” светът се раздвои в оценките си за атаките срещу Либия. Китай реагира негативно, но сдържано, изразявайки „съжаление” от военната намеса. Арабската лига пък недоволства заради жертвите сред цивилното население и е възможно през следващите дни да преосмисли подкрепата си за ударите срещу Либия. Африканският съюз открито се противопостави на нападението и призова за спиране на военните действия. САЩ отстъпват лидерската си роля и се очаква днес ръководството на операцията да се поеме от европейска държава или от НАТО.

Русия вече реагира открито враждебно на действията на западната коалиция. Коментарите в руската преса все повече клонят към осъждане на атаките.

„САЩ навремето не откриха химическо оръжие у Саддам Хюсейн. Това се изясни няколко месеца след нахлуването на натовските войски в Ирак и това не промени нищо. Самолетът, свален в събота над либийския град Бенгази, принадлежеше не на войските на Муамар Кадафи, а на въстаниците. Това се изясни няколко часа след инцидента, но също не спря международната коалиция. Западът начело със САЩ, Франция и Великобритания, намери повод за военна намеса във вътрешния конфликт в Либия и започна да нанася ракетно-бомбени удари по военните обекти в страната”, пише „РБК дейли”.

"При това Либия е само едно от огнищата на големия пожар, който вече бушува в Северна Африка и Близкия изток. През почивните дни йеменските власти откриха стрелба по митинг на опозицията, в Бахрейн, който е важен форпост на САЩ в региона, шиитското мнозинство продължи масовите протести срещу присъствието на саудитски войски в страната, въоръжени сблъсъци между демонстранти и правителствени войски имаше и в Сирия. На този фон министърът на отбраната и бивш премиер на Израел Ехуд Барак в неделя открито заяви, че в резултат на смените на режимите в редица страни (Тунис, Египет и Либия) на власт могат да дойдат враждебни на Тел Авив политически сили. И тогава голямата война в региона ще стане още по-вероятна", коментира изданието.

В коментар за войната в Либия „Дойче веле” подкрепя решението на германското правителство да не участва в атаките срещу Кадафи. Според много западни коментатори е напълно възможно ситуацията в Либия да се затегне, военните действия да се проточат във времето, а някои не изключват и разпространяването на конфликта. Надеждите за скорошен край на войната се свързват с очаквано дезертьорство на верните на Кадафи сили, много от които са наемници.

Междувременно вчера министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров замина за Близкия изток, за да обсъди ситуацията в Либия с ръководствата на Египет и Алжир, предаде Би Би Си. Днес Лавров ще се срещне с премиера на Египет Есам Шараф, с председателя на Висшия съвет на въоръжените сили на страната Хусейн Тантави, с египетския външен министър Набил Араби и с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса.

Очаква се по-късно днес западните съюзници да обявят резултатите от нощните удари.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини