Франция нанесе първия удар над Либия!

Френски самолет нанесе първия въздушен удар по цел в Либия в 18,45 часа българско време, съобщиха от френското министерство на отбраната, цитиран от агенция Ройтерс.

Военните са открили стрелба по либийски танк в рамките на започналата операция по изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над страната.

В момента в либийското въздушно пространство се намират около 20 френски военни самолета.

По-рано беше съобщено, че френски изтребители вече се намират във въздушното пространство над Либия, след като международната общност взе решение да предприеме „всички възможни средства, и преди всичко военни” за налагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Либия.

Френският президент Никола Саркози съобщи по-рано, че съюзническите въздушни сили вече са влезли в действие над Либия и защитават жителите на бунтовническия град Бенгази от силите на Кадафи, съобщиха световните агенции.

"Нашите самолети вече възпират въздушни удари срещу града", посочи Саркози, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че военната акция, поддържана от Франция, Великобритания, САЩ и Канада и подкрепяна от арабските страни може да бъде преустановена, ако силите на Кадафи спрат атаките.

"Време е да действаме. Тези действия трябва да са бързи. Полковник Кадафи сам предизвика всичко като излъга международната общност”, заяви пък британският премиер Дейвид Камерън.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че световните сили са обединени по отношение на ситуацията в Либия, но Германия няма да вземе участие във военни действия срещу африканската държава.

Италиански самолети са започнали разузнавателна мисия над Либия.

Катар и няколко европейски държави, сред които Белгия, Холандия, Дания и Норвегия, са потвърдили желанието си да участват в одобрената от ООН военна интервенция.

Американският президент Барак Обама заяви, че трябва да бъде изпълнена резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, за да бъдат защитени цивилните либийски граждани.

„Резултатът от срещата в Париж е ясен. Народът на Либия трябва да бъде защитен. Готови сме да действаме, ще действаме бързо”, каза Обама на съвместна пресконференция с бразилския си колега Дилма Русеф.

Непосредствено преди изказването на лидерите либийският град Зинтан бе атакуван от военните части на Муамар Кадафи.

Местни жители твърдят, че към града се приближават танкове. Зинтан се обстрелва от север и от юг.

Очевидци съобщават, че около 20-30 танка са се насочили към жилищните райони в южната част на либийския град.

Въпреки обявеното в петък "прекратяване на огъня", силите на Кадафи щурмуваха и бастиона на съпротивата на режима - Бенгази. Над източния либийски град прелитат изтребители, като един от тях беше свален.

Водят се сражения в източните предградия на Бенгази, а хиляди хора напускат града, предадоха смветовните агенции.

В четвъртък ООН прие резолюция, призоваваща Кадафи за незабавно прекратяване на огъня. На срещата присъстваха представители на ЕС, САЩ, Канада, Йордания, Мароко, Катар, ОАЕ и Ирак, както и генералният секретар на Арабската лига Амр Муса. На срещата няма представители на Африканския съюз.

Военният щаб на алианса уточнява последните подробности на плановете за разполагане на допълнителни бомбардировачи, самолети-танкери, хеликоптери и самолети-радари в няколко бази в Южна Европа.

***

Според BBC въздушните удари срещу цели в Либия вече изглеждат неизбежни след извънредната среща в Париж за ситуацията в Джамахирията.

Страните-членки на Организацията на ислямската конференция (ОИК) да започнат да установят контакти с базирания в Бенгази опозиционен национален съвет на Либия, призова организацията, след като проведе среща на изпълнителния си комитет в Джеда по повод ситуацията в Либия. Генералният секретар на ОИК Екмеледин Ихсаноглу заяви: „Тъй като легитимността произлиза от народа, ако срещу народа е използвана сила, легитимността губи основата си. Затова призоваваме страните-членки на ОИК да установят контакт с временния либийски национален съвет”, съобщи телевизия „Ал Джазира”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини