Френските изтребители са над Либия

Френски изтребители прелитат над Либия, съобщи АФП, като се позова на военни източници, цитирана от агенция Фокус. Изтребителите са излетели следобед от базата в Сен Дизие в Източна Франция. Мисията ще продължи през целия съботен следобед. Засега изтребителите не са срещнали проблеми след няколко часа прелитане над либийската територия, допълва източникът.

Великобритания също започна днес да предислоцира военна авиация към Средиземноморието в очакване на военна операция над Либия, съобщи ДПА, като се позова на Би Би Си. В евентуална военна операция ще се включат бомбардировачи "Торнадо", изтребители "Юрофайтър", разузнавателни самолети "Нимрод" и самолети за зареждане с гориво. Военни експерти предполагат, че бомбардировачите "Торнадо" ще послужат в случай на конфликт над Либия. Точните им оръжия могат да бъдат използвани за удари срещу системите за противовъздушна отбрана или за да се попречи на либийските войски да атакуват бунтовниците Изтребителите "Юрофайтър" вероятно биха превъзхождали либийските изтребители, ако се стигне до въздушни сражения. Засега обаче не е ясно какво количество авиация би могла да изпрати Великобритания при евентуален конфликт.

Шест датски изтребителя-бомбардировачи Ф-16 вече са излетели от военното летище Скрюдструп и са поели курс към Сицилия, а белгийски изтребители Ф-16, които от понеделник са разположени във военна база в централна Гърция, имат пълна готовност да се включат в операция в Либия, съобщават белгийски медии, като се позовават на министъра на отбраната на кралството.

Все още тече извънредната среща на световните лидери в Париж, което може да се окаже последната стъпка преди международна военна операция срещу силите на Муамар Кадафи в Либия, съобщава Асошиейтед прес.

Срещата между арабски и европейски лидери, свикана от френския президент Никола Саркози, започна в момент, когато силите на Кадафи влязоха в бунтовническата твърдина Бенгази, нарушавайки обявеното вчера от либийския режим прекратяване на огъня. В срещата между 22-ма лидери, между които британският премиер Дейвид Камерън и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, не участват представители на Африканския съюз, както първоначално се очакваше.

Африканският съюз, в който членува и Либия, се е събрал в Нуакшот, Мавритания, и ще се стреми да поеме ролята на посредник в кризата, посочил френски дипломат, цитиран от АП. Сред участниците в Париж са генералният секретар на Арабската лига Амр Муса и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, заедно с емира на Катар и външните министри на Йордания, Мароко и Обединените арабски емирства. Предвидено е след края на форума Саркози, Клинтън и Камерън да участват в тристранна среща.

Военните и дипломатически ръководители на НАТО също ще се съберат днес на извънредно заседание в Брюксел, за да обсъдят възможностите в подкрепа на разрешената от ООН военна акция в Либия, предаде АФП, като се позова на дипломатически източници. "Срещи на военните представители и посланици на 28-те съюзници относно планирането на операции се провеждат в събота и ще продължат в неделя", заяви дипломат от НАТО пред АФП.

Източникът съобщи, че НАТО обмисля три възможни мисии – хуманитарна, която може да включва евакуация на бежанци; влизане в сила на оръжейно ембарго; или налагане на одобрената от ООН зона, забранена за полети. Плановете за хуманитарната мисия вече са разработени, докато за другите две ще бъдат готови до края на уикенда, според източника на АФП.

По-рано днес противниците на режима на Муамар Кадафи призоваха международната общност да предприеме действия, за да спаси цивилните в Либия.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини