Радиация в японски храни и във водопровода

Специалисти регистрираха повишено ниво на радиация в млякото и спанака в района около авариралата атомна електроцентрала, заяви генералният секретар на японското правителство Юкио Едано, цитиран от РИА Новости.

Анализът на млякото бе направен в префектурата Фукушима, където се намира централата „Фукушима-1”, а на спанака – от съседната префектура Ибараки, уточни Едано.

Следи от радиоактивен йод са открити във водата от водопровода в Токио и в други селища, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС. Радиоактивен йод е открит във водата в пет централни префектури на остров Хоншу - Токио, Сайтама, Чиба, Гума и Точиги. Радиоактивен целзий е открит във водопроводната мрежа в две префектури - Точиги и Гума. Министерството на образованието и науката обясни, че равнищата на тези вещества не оказват въздействие на човешкото здраве.

Oт вторник властите в индонезийската столица Джакарта проверяват нивото на радиация на всички пътници, пристигащи на международното летище от Япония, и до момента няма установен случай на завишена радиоактивност, предаде АФП. Въпреки отрицателните резултати индонезийските власти обявиха, че тестовете ще бъдат извършвани, докато трае кризата в Япония. Oсвен пътниците, за радиация се проверяват членовете на екипажа на самолетите и багажът.

Гърция въвежда радиационен контрол на международните летища в Атина и Солун, предаде агенция АНА-МПА. Експерти на Гръцката комисия по атомна енергия ще бъдат разположени на двете летища, за да предоставят информация по въпроси, свързани с радиацията, ако такава бъде поискана от пътниците, идващи от Япония. Мярката влезе в сила на атинското международно летище "Елефтериос Венизелос" от вчера, а от днес започва да се прилага и на солунския аеропорт.

Междувременно броят на загиналите при земетресението и предизвиканото от него цунами, които опустошиха североизточната част на Япония на 11 март, е надвишил 7000 души, предаде АФП, позовавайки се на данни на японската национална полиция. Потвърденият брой на загиналите е 7197, но още 10905 души продължават да бъдат в неизвестност. На 11 март трус с магнитуд 9 по скалата на Рихтер предизвика огромна вълна, която на места е достигала 23 метра височина. Броят на жертвите от това бедствие надвишава броя на загиналите при смъртоносното земетресение в град Кобе през януари 1995 година, когато загинаха 6434 души.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини