200 кучета ще мерят расови захапки на изложба

Породисти екземпляри ще се състезават по външен вид

Над 200 кучета от различни породи ще бъдат представени на международна киноложка изложба този Уикенд. Изложението е разделено на две части-национална и международна.

В събота в Стамболово най-добрия приятел на човека ще се бори за титлата национален шампион. В неделя в Димитровград, с международна конкуренция в 8 групи, ще се решава титлата интернационален шампион.

И на двете места се допускат САМО кучета с доказано родословие. Международно жури ще ги оценява по анатомия и външен вид. На практика това означава че поотделно ще се оценят мъжките и женските екземпляри, сравнявайки се техните специфични морфологични особености. За определяне на победителите ще се гледа например зъбната захапка и уникалната зъбна формула на животното, цвят и дължина на козината и т.н.

За безпристнастната оценка е призована тежката артилерия на международната киноложка организация. В журито ще бъдат немците Дитер Озер, считан за изключителен спец при немските овчарски кучета и сънародникът му Ханс Гьоке. Двама турски и двама български лицензирани съдии ще допълват журито. Изискването е 1 съдия да оценява само веднъж едно куче, за да се избегнат обвинения в пристрастност.

Заявки за участие са подадени от 5 държави.

Г.Христов

Всеки четириног ще бъде дисквалифициран при първи признак на агресия
Немските овчарки са най-многобройни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини