Удрят Кадафи до часове

Съветът за сигурност на ООН гласува късно снощи резолюция, с която разреши извършване на въздушни нападения с цел спиране на офанзивата на либийския лидер Муамар Кадафи срещу опозиционните сили, предадоха световните информационни агенции тази нощ. Първите бомбени нападения се очакват в кратък срок от време след гласуването.
Резолюцията позволява "всички необходими мерки" за защита на цивилните райони и налагане на прекратяване на огъня на военните сили на Кадафи.
Вотът е преминал с 10 срещу 0 гласа в полза на военните действия и с пет въздържали се от общо 15 държави-членки. Постоянните членки Китай и Русия са сред въздържалите си, но не са използвали правото си на вето при вземането на решението. Сред гласувалите в полза на военната намеса са САЩ, Великобритания и Франция. От страните членки на ЕС Германия обяви, че нейни военнослужещи няма да участват във военни операции срещу либийския режим поради „значителните рискове”.

В изявление снощи либийският лидер Муамар Кадафи предупреди, че решението за атака на Бенгази е взето и „ние идваме”. Той обеща амнистия за бунтовниците, които сложат оръжие и заяви, че е наредил на армията да не преследва противниците на режима, които напуснат Бенгази до полунощ.

След като стана известно решението на ООН либийските власти смекчиха тона. В изявление пред репортер на Си Ен Ен синът на Кадафи  Сейф Ал Ислам заяви, че крепостта на бунта Бенгази няма да бъде атакувана. Армията само щяла да се укрепи около града, за да осигури напускането на предалите се противници на режима.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини