Съветът за сигурност разделен за Либия

Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие за налагането на забранена за полети зона над Либия.  

Съединените щати, които досега имаха задръжки към идеята, предложиха да бъде гласувано решение, което би дало на международната общност още по-големи правомощия. Но това не бе прието от Русия и Китай, които направиха контра-предложение. 

Американският посланик Сюзън Райс заяви, че „според САЩ трябва да сме готови да предприемем стъпки, които вероятно ще изискват и действия, надхвърлящи забранената за полети зона, тъй като положението в Либия се променя и зоната ограничава възможността да бъде защитено гражданското население”, посочи представителката на Вашингтон. 

Но според Москва и Пекин, проекторезолюцията и сега съдържа текстове, които дават твърде големи правомощия за намеса. В тях се казва, че международната общност има право да вземе всички необходими мерки за защита на населението. Някои тълкуват това като разрешение за военни удари срещу либийската армия.  

БиБиСи коментира, че вероятно това е разгневило Русия. Посланикът на Москва в Съвета за сигурност обяви, че някои членове са внесли предложения, които биха имали сериозни последици. Русия и Китай не са съгласни да бъдат предприети военни действия срещу Либия. Двете държави внесоха собствена проекто-резолючия, която призовава за прекратяване на огъня в джамахирията. 

Западни дипломати заявиха, че САЩ, Франция и Великобритания ще се опитат да наложат  първоначалната резолюция за налагане на забранена за полети зона да бъде гласувана в четвъртък.  

В съобщенията от Либия се казва, че въстаниците губят позиции и се опасяват, че ако ООН се забави с въвеждането на зоната, цивилното население ще бъде застрашено от геноцид. 

В сряда Червеният кръст изтегли своите служители от основния град, държан от бунтовниците – Бенгази заради очаквано нападение на либийската армия.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини