Ирландия иска смекчаване на условията за многомилиардния кредит

След победата на опозицията на парламентарните избори в Ирландия, Европейската комисия апелира към идното правителство да осъществи обещанията за оздравяване на националния бюджет. Говорител на ЕК подчерта, че това е от съществено значение за възстановяването на страната, съобщи Дойче веле, цитиран от КРОСС.

Бъдещият премиер Енда Кени заяви, че ще настоява за смекчаване на условията на спасителния пакет.

ЕС и МВФ отпуснаха на Дъблин 85 милиарда евро, за да предотвратят заплахата от държавен банкрут.

Вчера партията Фине гел удържа победа на предсрочните парламентарни избори в Ирладия, но не може да сформира еднопартиен кабинет.

Според данните от проучването на екзитпол, в което взимат участие 3,5 хиляди избиратели, партията Фине гел получава 36,1% от гласовете, което е най-добрият резултат от 1982 г. На второ място се нарежда Лейбъристката партия на Ирландия с 20,5 % /най-добрият резултат досега в историята на Ирландия/. Партията Фиана фойл, която оглавяваше предишното коалиционно правителство, както се очакваше, загуби своите позиции с 15,1% от гласовете.

Широка подкрепа от избирателите на последните избори получиха независимите кандидати /15,5%/, партията Шин фейн също подобрила своите позиции /10,1%/. Партията на „зелените" поддържат 2,7%.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини