Малчугани усвояват български език с игра, примерът заразителен за училищата

Маргарита Спирова

Учители от цялата област споделиха опит в преподаването на български език и литература на областна конференция, организирана от Регионалния инспекторат по образование. Форумът се проведе в Обединения детски комплекс и на него приставаха освен педагози, директори на детски градини и училища, представители на областна администрация,експерти от  общините в областта.

Бяха направени както  модерни презентации с мултимедия, така и традиционни научно- педантични доклади.

 Целта на настоящата конференция е да повиши усвояването на българския книжовен  език в един труден район като Кърджалийско. Официалният език е езикът на интеграцията в нашето общество, на медиите, на професионалното общуване,отбелязаха учителите. Според Мариела Попова от община Кърджали  усвояването на книжовния български език трябва да става още от ранна детска възраст.

 Овациите на педагози и гости обра презентацията на директорката на целодневна детска градина „Баба Тонка” Маргарита Спирова. Тя  постави акцент върху емоционалността, като предпоставка  децата да усвояват езика. С видео материали бе показано как в детската градина малчуганите се учат да измислят приказки. Задачата е усложнена от промяната в емоциите. Първоначално те разказват варианти на приказка за червената шапчица и добрата фея. След това феята е сменена от вещица. Промяната в емоциите оставя траен отпечатък у децата и те запомнят всяка дума от разказите на своите другарчета.Играта в същност се превръща в основен начин на придобиване на знания. Презентацията бе поучителна за педагозите от училищата, много от които все още подхождат с класическите методи от миналото.

Много стойностен бе и докладът на Снежана Василева от училище „ Отец Паисий”. Той представяше в научен план усвояването от деца билингви на българския език. Тези ученици допускат грешки тъй като навлизат в  българския книжовен език, чрез майчиния си език, подчерта Снежана Василева.

С интерес бе посрещнат и доклада на доц.Дора Щерева от Филиала на Пловдивския университет в Кърджали. Представяне на добри практики по усъвършенстването на българския език  при изучаването на другите предмети направиха Таня Тюркеджиева ,Валери Шанев, Милка Белева, Димитър Димов и др. Селяхидин Карабашев говори за опита в Ардино.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

Последни новини