Гръцките фермери отново блокират границата

Земеделски стопани от Серес имат намерение да блокират пътя „Кулата” – Солун – Атина, съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията е на гръцката гранична служба, уточняват от вътрешното министерство. Вчера българските гранични власти са получили информация от гръцките си колеги, че на 7 февруари земеделските стопани от област Серес ще провеждат стачни действия. Според данните те възнамеряват да блокират пътя „Кулата”– Солун – Атина и обратно. Допълнителна информация ще се подава при получаване на съобщение от гръцка страна.

На този етап не е ясно какви точно ще са протестите на гръцките земеделски стопани от Серес, които имат намерение да блокират пътя Кулата – Солун – Атина, каза вчера Тодор Георгиев, началник на Регионалната дирекция „Гранична полиция”-Смолян. Не е ясно дали граничният пункт „Кулата” ще бъде блокиран, възможно е да има някакво пропускане – всичко зависи от днешния развой на ситуацията, от настроенията на фермерите. Българските гранични власти поддържат добър контакт с гръцките си колеги. Затова от ГКПП „Кулата” своевременно ще предупреждават българските граждани за ситуацията.

„Картината все още не е много ясна поради различното мнение на групите селскостопански производители, които ще стачкуват от района на Серес”, коментира Георгиев, предаде Фокус.

Към момента няма други сигнали за планирани протести на гръцки фермери в останалите погранични райони с България. „Като изключим направление „Кулата”, при всички останали направления на границата ни няма подобни сигнали за протести”, уточни още началникът на Регионална дирекция „Гранична полиция”-Смолян.

Тодор Георгиев обаче заяви, че земеделците от района на Серес са агресивни – това е направило впечатление на българските гранични власти от миналогодишните стачки. „Става дума за различни групи, с различни искания, в повечето случаи имат различно мнение. Затова предварителните прогнози са много рискови”, каза Тодор Георгиев

ГКПП „Кулата” е най-натовареният ни пункт на гръцката граница, той поема 60 на сто от общия товарен и пътнически трафик между България и Гърция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини