Детска играчка-бомба замислят терористи

Терористи обмисляли да използва детски играчки, например плюшени мечета, за да качват експлозиви на самолети и да ги взривяват, съобщава в. „Дейли телеграф", като се позовава на секретни американски грами, предоставени му от сайта Уикилийкс.

За подобна заплаха било съобщено на среща на Джанет Наполитано, министър на вътрешната сигурност на САЩ, с нейни европейски колеги през януари 2010 г. Тогава германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер казал, че разузнавателни данни за терористични заплахи навеждат на мисълта, че терористите искат да използват детски играчки, за да внасят на самолетите бомби.

На срещата е станало ясно, че терористи се опитвали да произведат вид нитроцелулоза, който е високоексплозивен. Подробности за производството на този химикал, който не може да бъде „забелязан" от скенерите на летищата, са били открити в ръководства на Ал Кайда за правене на самоделни бомби и за кандидат джихадисти.

Няколко месеца след тази среща терористи се опитаха да качат в два самолета пратки с експлозиви, скрити в тонери за принтери и предназначени за еврейски обекти в Чикаго, което предизвиква силна тревога по европейските и американските летища.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини