Извънредно положение в Белгия заради мръсен въздух

В Белгия е въведен извънреден режим за екологична тревога заради това, че е надминато пределно допустимото ниво на концентрация в атмосферата от 70 микрограма замърсеност на куб/м.

Медиите вече излязоха с извънредни съобщения за въвеждането на „екологични" ограничения на скоростта по пътищата. По всички магистрали в страната максималната допустима скорост е 90 км/ч.

В традиционно най-замърсения брюкселски район, скоростта е 50 км/ч. Препоръчва се на населението да се въздържа от използването на автомобили, заради което в страната са открити допълнителни 20 автобусни линии, на първо място, междуградски.

Метеоролозите отбелязват, че нивото на изхвърляне на вредни газове в атмосферата на практика тези дни не е увеличено, но малката скорост на вятъра не позволява на гъстия смог да се разсее.

Засега „екологичния" режим е до 1 февруари. Но, ако ситуацията продължава да се влошава, белгийското законодателство предвижда възможност за въвеждането на административна забрана за движение на автомобили в зависимост от четността на номера - през първия ден се карат коли с четен, а през втория- с нечетен номер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини