Справката на здравния министър казва друго за хепатита?

Става въпрос за хигиена
Всичко с хепатит А е под контрол. Въпросът се драматизира повече от необходимото. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов.
Здравното министерство е в пряка връзка с работещите лекари в регионалните здравни инспекции (РИОКОЗ) и са дадени информации и напътствия какво да се прави, заяви Константинов, цитиран от "Фокус".
По думите му в случая става въпрос за хигиена.

„В Стара Загора има повишена епидемична заболеваемост и всъщност хората, които идват сега, са се разболели преди месец-месец и половина. По каква причина е станало – дали са яли нещо или са пили общо, е въпрос на проверки. Това е малко детективска работа - да се разбере какво се е случило", коментира министърът.

Според него всичко е под контрол.
"Постъпват в болници. Това нещо се заплаща по клинична пътека. Разбира се, здравната каса няма никакъв проблем, виждайки тая ситуацията, да има предвид и да съобрази бюджета, за което аз апелирам да се случи”, каза още Константинов.

По думите му при заразяванията с хепатит А има някаква цикличност.
"Ясно е, че заболелите са много, но ситуацията не е драматична. Дори не е необходимо всички заразени да бъдат хоспитализирани. Винаги можем да изпратим и епидемолози от София, стига да има конкретна нужда”, добави  здравният министър.

Според справка, с която разполага Константинов, в Стара Загора към момента има 142 болни от хепатит А, в Казанлък – 23, в Чирпан – 16, в Гълъбово – 8, в Раднево – 7, в Мъглиж – 2, а в община Николаево – 1. По думите на здравния министър имало е години с много повече заболели.

Тази сутрин обаче бе съобщено, че до момента приетите с хепатит А само в старозагорската болница “Проф.д-р Стоян Киркович“ са вече 238. В болницата в Хасково пък са настанени 107 души.

51 болни от хепатит А са приети в пловдивската многопрофилна болница "Свети Георги" от Коледа до днес, съобщи доктор Андрей Петров, главен асистент в катедрата по инфекциозни болести към Пловдивския медицински университет, цитиран от БНР.
По-рано бе съобщено, че за пет дни в Пловдив и областта заболелите са 22-ма души.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини