1,8 млн. българи били подслушвани за година. Преглед на националния печат

"Монитор": Борисов спаси парното на Шумен

Премиерът Бойко Борисов за втори път спаси газа на Шумен. Вчера заради проблемите с парното той прие областния управител на Шумен и шефа на местните общинари от ГЕРБ проф. Добрин Добрев, съобщиха от областна администрация.

Премиерът е разговарял и с изпълнителния директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов и е постигната договорка, че поради извънредните обстоятелства подаването на природен газ към шуменската „Топлофикация" ще бъде запазено в сегашните количества и след 5 януари въпреки неплатежоспособността на дружеството, допълниха от областната администрация. Така Бойко Борисов за втори сезон спаси парното в града. На срещата той е подчертал, че това се налага, за да не страдат децата, учениците и гражданите на Шумен.

"Новинар": БСП предупреди за нови Калинки в земеделието

В Министерството на земеделието и в Държавен фонд "Земеделие" продължават да се назначават хора без необходимото образование, предупредиха от БСП. Според социалистите се предпочитат политически удобни за ГЕРБ кадри. Шефът на младежката социалистическа организация Явор Гечев смята, че не са единични случаите, в които служителите не отговарят на изискванията за заемане на даден пост. Така например шефът на отдел в Регионалната разплащателна агенция в Пловдив Найден Найденов има диплома за бакалавър от Земеделския колеж в града. Според длъжностната характеристика за поста е необходима магистърска степен. Друг такъв прецедент бил Гоце Петков, който е експерт в Регионалния технически инспекторат на ведомството в Благоевград. Той пък е със средно образование, а минималното изискване за неговата длъжност е висше образование.

"Монитор": Дипломите на кандидат-шефовете под лупа

Вече са проверени дипломите на всички кандидати за шеф на Агенцията за безопасност на храните. Това каза вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов пред „Монитор".

Той е поискал обстойна проверка на образователните тапии, за да се застрахова от абсурдна ситуация, в каквато изпадна при случая с бившия ръководител на ДФ „Земеделие" Калина Илиева. След като българите сме най-добрите фалшификатори на пари, след като беше измайсторен дори подписът на премиера Бойко Борисов по времето, когато беше кмет, няма никакъв проблем да се изфабрикува и една диплома, смята Найденов. Иначе проучването на мераклиите за отговорния пост отчита дали този човек няма някакви тежести в миналото. Заради високото ниво в йерархията от специалистите ще се интересуват и съответните служби, предполага Найденов. По думите му водещи при избора си остават възможностите на човека, като се търси най-добрият експерт, който има умения и на ръководител.

"24 часа": Отвличат свидетел срещу Килърите

Трима маскирани мъже с джип опитаха да отвлекат ключов свидетел в аферата "Килърите",  но той съумя да им се изплъзне в последния момент и да се скрие в полицията.

Инцидентът е станал вечерта в понеделник, но не бе огласен вчера от МВР. Жертва на нападението е Боян Джамалов, научи "24 часа". Той е вторият свидетел на прокуратурата, който подробно разказва как в Пловдив лично босът на Килърите Петър Стоянов-Сумиста е взел на ръка 60 хиляди лева като втори транш за организацията по убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и търновския адвокат Петър Лупов.

Боян Джамалов е нападнат до дома му в Долна Диканя около 18 часа в първия работен ден от годината. Свидетелят срещу бандата убийци е влязъл дори във физически контакт с маскираните, но е успял да им се изплъзне точно преди да го вкарат в джипа.

"Труд": 1,8 млн. българи били подслушвани за година

През 2010 г. са ползвани около 18 000 СРС, а всеки подслушван е говорил средно с около 100 души.Това заяви вчера в Плевен соцдепутатът Румен Петков. От думите му излиза, че службите са прихванали разговори на 1,8 милиона души. "На практика е било подслушвано цялото активно население на страната плюс някой и друг пенсионер, на което биха завидели и Гешев, и Григор Шопов", добави Петков.

"Нека се анализира колко СРС-та са ползвани от прокуратурата и в съда. И ако се окаже вярно, че са под 3%, значи съответните органи ползват този инструмент за подслушване и шантаж", каза още Петков и определи ситуацията като "ненормална параноя".

"24 часа": Дилма Русеф отлагала два пъти посещение у нас

Дилма Русеф на два пъти се готвела да посети България, споделиха за "24 часа" дипломатически източници от Бразилия.

Първия път тя трябвало да дойде през 2005 г. като федерален министър на мините и енергетиката на страната си. Поканил я тогавашният ни министър на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев. Двамата се познавали от няколко международни срещи, на които седели един до друг поради азбучната подредба на участващите държави.

Дилма имала намерение и да се запознае със своя брат Любен-Камен - син от първата съпруга на баща й Петър Русев. Приготовленията за посещението били в пълен ход, когато през юни 2005 г. Русеф била издигната за министър на президентската администрация по настояване на държавния глава Инасиу Лула. Поради изключително отговорната задача тя била принудена да отложи идването си в България.

След това имала намерение да дойде у нас през 2008 г. Дори била определена датата - 7 септември. Русеф придружавала президента Инасиу Лула при европейската му обиколка и в края й щяла да се отдели от делегацията и да посети родината на своите баща и брат. Няколко седмици преди това обаче Любен-Камен починал и Дилма отново отложила посещението си. Приживе брат й не видял нито нея, нито баща им. Петър Русев напуснал България в началото на 1930 г., докато първата му съпруга Евдокия Янкова била в края на бременността си.

"Стандарт": Господи помилуй с квитанция

"Господи помилуй" поповете вече ще казват с квитанция за извършената от тях услуга. В най-скоро време свещениците ще трябва да издават документ за платените от миряните пари за услугите, които извършват. Той ще важи пред Светия синод, където свещениците се отчитат за свършената работа. "Църквата трябва да се подчинява на всички закони в страната - трудови, осигурителни, данъчни", настояват от КТ "Подкрепа" и новоучредения свещенически синдикат. "Вътрешните правила на църквата не трябва да са в противоречие с гражданските закони", категоричен е протойерей Марио Николов, секретар на синдиката на свещениците.

"Сега": Реформата на армията ще ни струва 369 млн. лв.

Данъкоплатците, които годишно дават над 1 млрд. лева за издръжката на армията ни, през следващите 4 години ще платят за нейната реформа точно 368 944 586 лв. Това е посочено в Плана за развитието на Въоръжените сили, който вчера бе качен на сайта на правителството. Според него в края на 2014 г. армията ни от 32 000 в момента трябва да стане 26 100 души.

Планът обхваща основните дейности за развитие на Министерството на отбраната и въоръжените сили през периода 2011-2014 г., а в частта за модернизация и превъоръжаване - и след 2014 г. Изчислено е, че само за обезщетения на съкратени и напуснали през периода ще бъдат дадени 115 258 745 лв. Най-много уволнени ще има през 2012 и 2013 г., когато са предвидени съответно 50 и 43 млн. лв. за обезщетения. За 2011 г. за целта ще се отпуснат 15 млн. лв., а за 2014 г. - 7 млн. лв.

"Стандарт": Доган с партиен вестник за ЧРД

Нов партиен вестник на български и турски език. Такъв подарък ще си направи лидерът на ДПС Ахмед Доган по случай 21-ия рожден ден на движението си. Това обяви вчера заместникът на Сокола Камен Костадинов. Първият брой на новото издание с работно име "Общество" вероятно ще тръгне към края на февруари. В момента работим по визията и екипа на изданието, поясни Костадинов. Специално в нашата ситуация ние имаме нужда от партиен вестник. Възлагаме определени очаквания и надежди върху него и смятаме, че той ще свърши работата, за която ще го създадем, посочи още заместникът на Сокола.

"24 часа": Жена на BG дипломат краде в Берлин

Съпругата на наш дипломат е била заловена да краде в супермаркет от веригата "Кайзерс" край посолството ни в Берлин. Това съобщи вчера в. "Берлинер цайтунг" в материал, посветен на гафовете, които дипкорпусът в германската столица извършва ежегодно. Статията е озаглавена "Арабите карат най-бързо" и изброява най-сензационните прегрешения на хора с дипломатически имунитет, които благодарение на защитата си не се страхуват от правни наказания. С едно изречение по средата на материала е споменато: "Няма защо да се притеснява и съпругата на български дипломат, заловена да краде във филиал на "Кайзерс". Повече емоция вестникът влага в случая с неин полски колега, който зареждал с бензин, без да плаща. Или в историята за френския полицейски зам.-аташе, спипан да прибира крем "Нивеа" няколко месеца по-рано.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини