КАТ прави камерите още по-зли. Преглед на националния печат

„24 часа": Белослава оглави ново движение: Без тунинг

Певицата Белослава и нейната майка, актрисата Анета Сотирова, направиха неформален клуб на биожените. В него могат да членуват дами, които досега не са се подлагали на пластични операции. Мотото е "Да остаряваме достойно".

Движението е неформално. За съществуването му се предава от биоухо на биоухо, както се шегуват неговите членове.

Няма ограничения за членство, засега най-възрастната биожена е на 70 г.

 

„24 часа": Ученическият протест претърпя провал

Националният ученически протест в първия учебен ден от новата година претърпя провал. Това стана, след като заканите на учениците за масово бягство от училищата не се сбъднаха.

Те планираха протест под надслов „Ден за Национално бягство от училище" заради по-кратката коледна ваканция, която им беше дадена от Министерство на образованието (МОМН). Протестът беше организиран в социалната мрежа „Фейсбук" в интернет.

В деня на „масово бягство от училище" в шуменските училища броят на отсъстващите беше минимален - около 1500.

Във Варна неявилите се за първа смяна в класните стаи бяха 3500. Очаква се следобед да има повече отсъстващи, защото тогава на училище са класовете от осми до дванадесети.

Около 4000 от пловдивските ученици днес не влязоха в класните стаи и ще им бъдат писани неизвинени отсъствия. Очакванията за най-сериозен бойкот в Сливен също не се оправдаха.

Бойкотиращите в Благоевград са под 13%. В Старозагорска област отсъстващите са около 3500, а в Силистренско не повече от 1200. Във Велико Търново неявилите се ученици са не повече от 15%. Под тази граница са и отсъстващите в Плевенско, Разградско, Бургаска и Габровска област.

"По данни на директорите на училищата, в цялата страна протича нормален учебен процес и процентът на отсъстващите и закъснели ученици днес не се отличава от този в първия учебен ден на миналата календарна година". Това се посочва в съобщение от пресцентъра на Министерството на образованието.

Според МОМН причини за по-голям брой отсъствия в някои училища, както и през миналата година, са затрудненото придвижване поради обилния снеговалеж в страната, както и заради празнуването на Нова година в чужбина. От просветното министерство посочват, че трудности има и в училищата с общежития, тъй като учениците в тях пътуват от различни и отдалечени населени места.

„Към момента отсъствията за деня са, както във всеки друг учебен ден през зимния сезон", заявяват от МОМН.

 

„Труд": КАТ прави камерите още по-зли

Радарите с камери на КАТ ще снимат всяка кола, нарушила с над 10 км/ч разрешената скорост. Това съобщи пред "Труд" комисар Алекси Стратиев, зам.-шеф на Главна дирекция "Охранителна полиция".

В момента 15-те радара са настроени да засичат само коли, които летят с над 30 км/ч над допустимото. За 9 месеца са заснети над 300 000 нарушения, а снимките ще се обработват до пролетта. Очаква се радарите да станат по-зли в края на април и началото на май, покрай празничния трафик за Великден и Гергьовден.

„Труд": Татковци се надцакват на тротоара при минус 10° С

Нова година за някои в София дойде с нов късмет - предимство на опашката за... място в детските ясли. Млади столичани се молеха на Дядо Коледа да успеят да запишат децата си. Над 50 души стоически бореха зверския студ в празничните дни пред оградата на ясла № 55 в район "Витоша".

Първите бяха дошли още в събота, 1 януари, и се готвеха втора нощ да спят под открито небе при минус 10°С, когато ги завари екип на "Труд". Дори и без началник опашката си бе изработила свои правила. Алберто Стайков е избран за нещо като отговорник. Без да го познават, просто по интуиция, мръзнещите хора му се доверили да пази списъка. "За да няма фалшификации, сме направили 3 списъка. Проверяваме се през час, който не се обади, отпада ", обяснява Алберто.

През деня дежурят предимно жените, а през нощта - кавалерите. За да издържат на зверския студ, юнаците са си спретнали "полеви бар" с уиски, гроздова и безалкохолно. До него пък дими малко чугунено барбекю с мръвки. По едно време мъжете започват да цакат белот, а други подремват в колите. Докато чакат хубави карти ("Ако имахме козове, нямаше да сме тук", казва нервен татко), компания на силния пол прави и Лидия Томова. Тя пази ред за внучето. "Много е студено и не може да се спи", казва тя. Донесла е газова печка в колата си и я припалва, за да се посгрее. Жената помни времето на Тато и с носталгия разказва: "Тогава нямаше такива истерии. Плащах по 12 лв. за детска ясла при заплата 700 лв."

 

„Стандарт": Такса кило

Перални, хладилници и климатици, както и печки и телевизори поскъпват от няколко до 20-ина лева. Причината е повишаване на продуктовите такси за електрическо и електронно оборудване, както и за пластмасови, хартиени, картонени и метални опаковки, които след употреба се превръщат в отпадък. По-високите такси влизат в сила от 1 януари и се включват в цената на стоките. Например продуктовата такса за хладилник се променя от 1,45 лв. на 1,55 лв. за килограм. Това означава, че ако за някой от най-големите хладилници с тегло 200 кг досега 290 лв. от цената са били екотаксата, през 2011 г. тя се повишава на 310 лв. Продуктовата такса за пералня се увеличава от 0,85 лв. на 0,90 лв. на кг. За уред от около 150 кг екотаксата се повишава от 127,50 лв. на 135 лв. Цената на прахосмукачката ще се увеличи само с около 50 ст., като екотаксата се променя от 3,25 лв. на 3,35 лв. за кг. Таксата за алкалните батерии се променя от 5,50 лв. на 6 лв. за кг. От 2011 г. екотаксата за автомобили над 10 години става 267 лв., докато досега тя беше 242 лв. Продуктовите такси се внасят от търговци, вносители и производители в Предприятието за управление на дейностите по околна среда (ПУДОС). Другата възможност е компаниите да влязат в организация за разделно събиране и рециклиране на боклук. Фирмите плащат такса в организацията, която обаче обикновено е по-ниска от продуктовата такса.

„Стандарт": Изборите почнаха

Изборите почнаха. Партийните престрелки заради местните и президентските избори през октомври пламнаха още в първия работен ден на новата година. Премиер и президент кръстосаха шпаги заради правилата на двойния вот. Аню Ангелов нападна Георги Първанов за реформите в армията. Дори царят изплува от нищото с послание към жълтите от личния си сайт.

Изборният кодекс обслужва партийните интереси на ГЕРБ, обяви Първанов и наложи вето върху закона. Той се обяви против заложения принцип на уседналост, назначаването на районни кметове и градоначалници на малки населени места, както и срещу одобрения вариант за електронно гласуване.

"Първанов подкрепя изборния туризъм на Доган", отсече при завръщането си от Бразилия премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят бе категоричен, че президентът иска да върне старите правила за манипулиране на вота, които ГЕРБ са махнали с новия документ. "С тези действия на Първанов хората сами ще разберат кой кой е", допълни Генерала. "Основна слабост в приетия изборен кодекс е системно прокарваната в редица текстове тенденция за ограничаване на активното и пасивното избирателно право на българите", обяви още в мотивите си президентът.

Според него изискването за уседналост е безсмислено и лесно за заобикаляне, тъй като е възможно даден избирател да има постоянен и/или настоящ адрес в една община и въобще да не живее там. Според кодекса за евродепутати могат да гласуват хора, които са живели през последните три месеца в България или в друга държава от ЕС, а на местни избори - които са живели поне последните 12 месеца в съответното населено място у нас. Венецианската комисия обаче допуска срокът за уседналост да е не повече от 6 месеца, каза Първанов.

„Монитор": Честитка от парното за 2 неплатени сметки

Столичаните, които имат две или повече неплатени сметки за парно, ще бъдат предупредени да внесат дължимите суми по телефона. Това стана ясно вчера след среща между кмета Йорданка Фандъкова, новия шеф на „Топлофикация София" Стоян Цветков и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Към момента абонатите с две непогасени сметки се считат за некоректни платци. Имащите задължения над 3000 лв. се дават на съдебни изпълнители.

„По тази начин през миналата година са събрани между 14 и 14,5 млн. лв. стари вземания. Около 60 000 клиенти на дружеството обаче са неизрядни платци", пресметна изпълнителният директор на „Топлофикация София" Стоян Цветанов след срещата. На нея е бил обсъден погасителен план на текущите задължения на столичното парно към „Булгаргаз".

„Отоплителният сезон в София е гарантиран. До 10 февруари „Топлофикация София" ще изплати 90 млн. лв. от задълженията си към „Булгаргаз", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тези пари представляват 90% от текущите дългове на топлинното дружество за природен газ. Общата сума на задълженията на „Топлофикация София" обаче възлиза на около 500 млн. лв.

 

„Монитор": Истерия за ясли в София и Пловдив

За поредна година кандидатстването за ясли и забавачки докара родители от София и Пловдив до истерия. Пред детските заведения се извиха опашки още от 2 януари, а майки и татковци зачакаха ред на студа.

В София родителска истерия имаше само пред няколко ясли, тъй като тези детски заведения не са включени в системата на електронно кандидатстване, която общината въведе преди три години. Най-големи опашки имаше пред 5-а ясла в кв. „Борово".

„В столицата има 26 детски ясли с капацитет около 1800 места, както и близо 200 яслени групи към детските градини с общ капацитет 4000 места. Първите детските ясли все още не са включени към системата за обслужване на детските градини, но това ще стане в най-кратък срок", казаха от общината. Служителите на „Московска" 33 обясниха, че истерията е била напразна, тъй като класирането е чак през април, а документи могат да се подават през цялата година.

 

„Монитор": Посолството ни в Бразилия без ток и вода

В посолството ни в Бразилия цари пълна разруха. Няма ток и вода. Това е видял премиерът Бойко Борисов, който заедно заедно с външния министър Николай Младенов инспектира мисията ни по време на посещението си в Бразилия. Премиерът се завърна вчера в София , след като бе поканен на инагурацията на новия президент Дилма Русеф.  Премиерът разказа, че имотът във федералната столица Бразилия е прекрасен, а в него е включена и голяма резиденция за посланика, но сега се руши. И

това се дължи на крадците - агенти на ДС които 20 години са били изпращани там, заяви Борисов.

Липсата на вода и ток е била временна и е заради лошото състояние на мисията, обясниха от Външно. Според източника ни вина за това носи бившият посланик Николай Цачев, който беше отстранен след вътрешно разследване на министерство през май миналата година. Има данни, че той е отклонявал средства за ремонтите. От МВнР твърдят, че още Ивайло Калфин е викал за обяснение посланик Цачев и заради аудиозапис, според който българският дипломат е получил комисиона от фирмата

ремонтирала покрива на посолството.

 

„Дневник": Чуждите борси забравиха кризата, българската - не

За поредна година печалбите подминаха акциите на българския фондов пазар. В същото време през 2010 г. чуждите борси се възстановяваха в резултат на икономическите стимули на правителствата и подобряващите се корпоративни резултати, като успяха да изтрият фалита на "Леман брадърс" от историята си.

Пословичните липса на ликвидност, качествени активи и добро корпоративно управление в България обаче оставят борсата ни на ниво, съпоставимо с най-ниските равнища от началото на кризата.

Основният индекс SOFIX е един от най-зле представящите се сред показателите на 12 възникващи пазара плюс развитите САЩ и Великобритания, показват изчисления на "Дневник" на база данни от "Блумбърг" и "Ройтерс". За 2010 г. SOFIX е загубил 15% (при печалба от 19% година по-рано), с което остава на нивата си след големия срив в края на 2008 г.

Най-печеливши са отново Украйна, Русия и Турция. Първата страна прави 70% доходност, а другите две - над 20%. Заедно с печалбите от 2009 г. те почти заличиха изгубеното по време на кризата. По-зле от българския пазар се представят само македонският и гръцкият, макар че за последния има обективна причина - през тази година южната ни съседка беше на ръба на фалита.

 

„Сега": Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат

Близо 3.9 млрд. лв. ще дадат данъкоплатците за заплати на работещите в бюджетната сфера през тази година. Въпреки вечните обещания за икономии и съкращения това е с 88 млн. лв. повече от похарченото за целта през м.г. Това показва консолидираната фискална програма за 2011 г., публикувана на сайта на финансовото министерство.

За централната администрация ще отидат 2.05 млрд. лв. Приблизително още толкова ще се дадат за изплащане на възнагражденията на работещите в общините, НОИ, здравната каса, университетите и т. н.

С 1.3 млн. лв. повече за заплати например ще разполага Министерският съвет. Не е ясно дали увеличението е заради по-голям щат, заради обезщетения при съкращение или заради индексация на възнагражденията. Финансовото ведомство пък ще разполага с 3.4 млн. лв. повече за възнаграждения, без да е ясно каква е причината. Средствата там се вдигат от 174.8 млн. лв. за 2010 г. на 178.2 млн. лв. Екоминистерството ще получи с около 1.2 млн. лв. повече. С малко над милион се увеличават и средствата за транспортното министерство. 710 000 лв. повече за заплати ще разпредели и правосъдното ведомство. Регулаторът ДКЕВР ще разполага с над 200 000 лв. повече, а Комисията за регулиране на съобщенията - с около 400 000 лв. повече. Новият омбудсман Константин Пенчев ще разполага с 90 000 лв. повече за заплати на служителите си, отколкото предшественикът му Гиньо Ганев.

 

„Дума": БСП иска закон за спасяване на пощите

Спешно трябва да бъде променен Законът за пощенските услуги, за да се спасят българските пощи. Коалиция за България в най-скоро време ще внесе предложение за такива реформи, съобщи вчера Петър Мутафчиев. Народният представител предупреди, че с промените, направени от ГЕРБ, пощенските услуги ще бъдат унищожени. Има реална опасност да бъдат закрити 800 пощенски станции в малките населени места и близо 1000 служители на "Български пощи" да останат без работа, каза бившият транспортен министър.

Държавата е длъжна да прояви отговорност и да покрие загубите на "Български пощи" по предлагането на универсалната пощенска услуга във всички населени места, смята Мутафчиев. В момента с промените, гласувани от ГЕРБ, Комисията за регулиране на съобщенията разработва методика, по която изчислява разходите за пощенски услуги и определя къде да има пощенски станции. Нормата е стационарни пощи да има само в местата с над 800 човека население.

Малките населени места останаха без училища, без здравни служби, без аптеки, а сега като се закриват и пощите, ще настъпи масово обезлюдяване, алармира Мутафчиев. В пощите хората получават пенсиите си, плащат си сметките, а дори и призовките се раздават оттам, а сега вече това няма да е възможно, изтъкна народният представител.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини