9000 семейства без ток след опит за кражба на кабели

9000 домакинства в столичните квартали "Младост" 1 и 2, "Студентски град", "Дървеница", "Дианабад" и "Изток" вчера вечерта останаха два часа без ток след пореден опит за кражба на съоръжения на ЧЕЗ.

Вследсвие на посегателството са възникнали два последователни пожара в кабелен колектор в кв. "Студентски град", съобщиха от ЧЕЗ.

Миналата вечер аварийни екипи на ЧЕЗ и Национална служба Пожарна безопасност работиха за възстановяването на електрозахранването на шестте столични квартала. Благодарение на съвместните услилия на 5 аварийни екипа на компанията и екипите на пожарната, проблемът беше отстранен максимално бързо и електрозахранването в засегнатите райони беше възстановено.

"Предприехме необходимите мерки, за да реагираме бързо и да възстановим захранването за нашите клиенти. За съжаление, макар да полагаме усилия за неутрализиране на последствията от кражбите на съоръжения, ние сме безсилни в борбата си срещу причините за посегателствата. Затова още веднъж призоваваме компетентните органи за промяна в законовите регламенти за търговията с цветни метали", каза Росен Йорданов, директор на дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежата", късно снощи след отстраняването на проблема.

От началото на 2010 г. ЧЕЗ е отделила над 9 млн. лева за възстановяване на щети, нанесени при кражби на кабели, или за ремонт на повредени вследствие на посегателства съоръжения.

Към края на октомври компанията отчита 75% ръст на преките щети от кражби на съоръжения в сравнение с цялата 2009 г. Разходите по подмяна на увредени при посегателства кабели са се увеличили с 408% за периода 2008 – ноември 2010 г. и възлизат на 18 млн.лв., сума която би могло да бъде използвана с цел подобряване на качеството на услугите за гражданите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини