Младенов: Президентът е чадърът на ДС

"Монитор": Дипломат номер 1 Николай Младенов: Президентът е чадърът на ДС


Президентът Георги Първанов е политическият чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България, заяви външният министър Николай Младенов.

Той опрверга думите на държавния глава, че 10 от сега действащите дипломати с принадлежност към бившата ДС са назначени от ГЕРБ, като напомни, че процедурата е била почти завършена от предишното правителство, когато ГЕРБ са спечелили изборите.

Почти всички съветници на Георги Първанов, известен в досиетата като Гоце, напомням, са били агенти на ДС, отбеляза Младенов. Това правителство няма да ги изпрати посланици, а Първанов може да говори каквото си иска, зарече се министърът. Той посъветва президента, „да не се обяснява, а да бъде така добър и да отговори на въпроса защо по време на неговия мандат 50 процента от посланиците, които са изпратени в чужбина, са имали връзки с ДС.

Според дипломат номер 1 бившите служби са сложили през тези 20 години" един стъклен похлупак върху МВнР, през който не могат да пробият млади хора, които да градят новия образ на България. Ако този процес е започнал в началото на 90-те години, е можело да се погледне индивидуално на всеки един случай и да се анализира кой какво е правил, защото много хора са били „забърсани от системата", смята външният министър.

"Стандарт": Шпионски войни от Брюксел до Враца

Войната заради посланиците агенти се разрази на всички фронтове. Остри реплики за и против ченгетата и разузнавачите от бившата Държавна сигурност по върховете на държавата си размениха премиерът Бойко Борисов от Брюксел и президентът Георги Първанов от Враца.
Тези хора Станишев, Първанов и Доган са наглеци. Така Генерала коментира думите на държавния глава, че поне десет дипломати от списъка на агентите са изпратени от правителството на ГЕРБ. Първанов обяви още, че има проблеми в управлението и затова хората на Генерала търсят начин "да се разлаят кучетата".
През това време Борисов отново се зарече, че ако парламентът приеме съответните закони, е готов да поеме водеща роля и да се раздели с всеки, който е бил свързан с бившата Държавна сигурност, независимо от поста му. "Аз съм готов. Ако г-н Първанов поеме този ангажимент и в другите партии, сме готови да бъдем водещи", заяви още Борисов. По думите му тройната коалиция съзнателно преди 4 г. е приела закон, знаейки какво ще се случи с българската дипломация.

"Труд": Френско топченге пускало обвинения срещу страната ни

Покойният бивш шеф на разузнаването на Франция Александър де Маранж е скалъпвал обвинения срещу България. Те са били използвани за т. нар. "българска следа" след атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. Това обясни вчера бившият шеф на френското контраразузнаване Ив Боне, който е у нас. "Г-н Де Маранж не беше добър служител, а обвиненията му срещу вашата страна по никакъв начин не отговаряха на истината и не почиваха върху никакви ясни факти и конкретна информация", посочи той.

Според топразузнавача ЕС има нужда от общи тайни служби.

"Сега": И екоминистерството не се лиши от бонуси въпреки кризата

В екоминистерството се раздават щедри бонуси независимо от свършеното, алармираха вчера депутати от "Синята коалиция". Те се позоваха на писмен отговор на министър Нона Караджова до парламентарист от ГЕРБ. Общо 3 242 031 лв. са били заделени за допълнително материално стимулиране на служителите от цялата система на МОСВ за т.г., като 768 655 лв. от тях са за централната администрация на ведомството. Сумата е съвсем малко под миналогодишната - тогава екоминистерството си е разпределило за поощрения 3.6 млн. лв.

"24 часа": Крадци на кабели оставиха 4 квартала на София без ток

Опит за кражба на кабелен колектор в „Студентски град" е предизвикал пожар и авария в електрозахранването, която остави без ток голяма част от София, съобщи „Дарик".

Пожарът е избухнал около 20:00 ч. и е засегнал мощни силови кабели към подстанции, които пък захранват „Дианабад", „Дървеница и „Изток".

„Бързата реакция е предотвратила кражбата на голямо количество кабели", каза пред bTV Йордан Тонев - ръководител на регионално звено на ЧЕЗ.

"Труд": И властта на пазар преди Коледа

И властта тръгна на коледен пазар, става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Министерският съвет си търси тоалетна хартия, сапун с приятен аромат и освежаващи кубчета за писоари. Консумативите трябва да съответстват точно на дозаторите, монтирани в правителствените нужници.

Вътрешното ведомство е обявило, че ще пазарува 16 тона кашкавал и 20 тона сирене. В четири нови коли ще се возят чиновниците от правосъдното министерство. Земеделското министерство пък търси фирма да нахрани ресорните журналисти на 5 семинара.

"Новинар": Гласуваме с придружител само срещу документ от ТЕЛК

Хората с увреждания ще могат да гласуват с придружител само срещу удостоверение от ТЕЛК. Това решиха депутатите при обсъждането на второ четене на Изборния кодекс. Имената на придружителя ще се записват срещу това на гласоподавателя в избирателния списък, както и в отделен списък, където ще се въвежда и техният ЕГН. Един човек няма да може да бъде придружител на повече от двама души. След вота ГРАО ще прави проверка дали те не са се явили като придружители и в други секции.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини