След скандала: Млада гвардия дипломати. Преглед на националния печат

„Стандарт": След скандала: Млада гвардия дипломати

Пълна промяна в мисиите ни се задава след скандала с агентите дипломати. Старите кримки от кариерата, вербувани от Държавна сигурност, трябва да бъдат сменени от млади кадри.
Това призова премиерът Бойко Борисов, след като половината посланици се оказаха с досиета. Външно министерство има достатъчно млади и достатъчно обучени хора, за да смени половината от служителите в посолствата, добави външният министър Николай Младенов. Против готвената чистка се обяви президентът Георги Първанов. Точно тези кадри ни вкараха в НАТО и ЕС, заяви държавният глава.
Не бива да се слагат в един кюп разузнавачи, каквито са повечето огласени като агенти хора в мисиите, с доносниците, коментираха доайени в дипломацията. Двоен аршин е и да бъдат вадени на светло само бивши шпиони.

„Новинар": Президентът готви вето на Изборния кодекс

Прокуратурата трябвало да провери видеозапис от частичния вот в Пловдив
Президентът Георги Първанов най-вероятно ще наложи отлагателно вето на част от текстовете в Изборния кодекс. Държавният глава съобщи за евентуалното стопиране на кодекса на дискусия, посветена на изборното законодателство, която беше организирана от гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане". Първанов ще вземе окончателно решение, след като огледа текстовете с юристите.
Държавният глава смята, че регламентите всъщност се „претоплят" и възпроизвеждат стари подходи и норми. Президентът намекна, че управляващите се опитват чрез кодекса да спечелят служебна победа на следващия вот. Той определи нормативната уредба като „транзитиране на пътя на служебната победа и вземане на своеобразна изборна зестра".

„Дума": Учените: Настана решителният час

Плакат, дълъг над 70 м, с изброени имена на водещи учени и научни постижения на институтите на БАН за 2000-2010 г. постлаха вчера протестиращите учени пред парламента. Те тръгнаха на поредното си протестно шествие заедно с лекари, студенти, дейци на изкуствата, неправителствени организации, синдикати с мотото "Спрете войната срещу интелигенцията на България!"
Настана решителният час! Няма място за равнодушие! Само масирани и единни действия могат да накарат управляващите да ни чуят, заявиха учените. Те внесоха в НС "Червена книга за БАН" с 12 хиляди подписа в подкрепа на академията. Около 6500 са подписите от чужбина, около 5000 са събрани за 2 седмици у нас. В книгата са се подписали и 450 български учени, които работят в чужбина. От движението на младите учени "Когито" раздаваха протоколи и удостоверения за търгове на имоти на БАН и харизване на централната й сграда за 100 лв. на внеслия проекта за разтурването й гербаджия Румен Стоилов.

„Сега": Здравната каса плаща на аптеките за 1 седмица

Здравната каса ще преведе на аптеките 8 555 778 млн. лв., съобщиха оттам вчера. С парите ще се покрият задължения на НЗОК за лекарства, отпуснати в периода 1-15 октомври. Общо месечно разходите на касата за медикаменти, дължими към аптеките, са 32-34 млн. лв.
Преди 2 дни от асоциацията на собствениците на аптеки обявиха, че на места спира предоставянето на най-скъпите безплатни лекарства по здравна каса - интерферони, инсулин, препарати за Паркинсон. Причината беше забавянето на парите от касата, заради което аптеките не могат да се разплатят с доставчиците.

„24 Часа": Сметките за парно ще ни сгорещят

Въпреки топлото време през ноември сметките за парно в София май ще са високи. Нетърпеливи клиенти вчера позвъниха на телефона на "Топлофикация", за да разберат какво дължат.
141,18 лв. ще плати за отопление през ноември младо семейство от квартал Изток в София, което живее в апартамент от 120 кв. м. Сметката е с 16 лева по-висока от ноември миналата година. Средната температура в София за месеца е била 10,3°, това е с 5,2° над нормалното, казаха метеоролози.
За гарсониера в Младост пък фактурата е за 60,79 лв., миналия ноември е била за 52,48 лв. Това е с 15% повече, изчисли собственикът й.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини