Скотланд Ярд откри Асанж, Уикигейт продължава с разкритията

Скотланд Ярд знае точното местонахождение на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, но за момента се въздържа от арестуването му, за да се изяснят детайлите, съобщава РИА Новости.

През ноември съдът в Стокхолм съдът одобри искане прокуратурата за задържането на 39-годишния австралиец, който е обвинен в Швеция за изнасилване и сексуален тормоз, а на 20 ноември шведската прокуратура поиска от Интерпол да го обяви за международно издирване.

Интерпол разпространи сред всички 188 страни - членки на организацията "червен надпис" към името Асанж, което е равностойно на влизането му в списъка на най-издирваните лица.

Според агенцията Асанж пристигнал през октомври в Лондон и предал на полицията всички свои контакти. Въпреки това британската полиция не може да арестува австралиеца без да има издадено нареждане от британската агенция за борба с организираната престъпност. Оттам пък съобщиха, че арестът се бави, тъй все още „уточняват детайлите."

Въпреки това адвокатът на Асанж Марк Стивънс настоя, че клиентът му не се крие и напротив - вече даде няколко интервюта.

Припомняме, на 28 ноември WikiLeaks пусна над 250 публикации на американски дипломати, в които се съдържат компромати за много световни лидери.

На 29 ноември Сара Пейлин, разкритикува в своята страница в социалната мрежа Facebook администрацията на Барак Обама за неспособността да запази в тайна военните тайни и призова да преследват Асанж, чийто ръце са изцапани с кръв по методите на „Ал-Кайда."

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа, обяви, че страната му не е предлагала убежище на Асандж. „Никога не сме отправяли официално предложение на директора на WikiLeaks.",  заяви президентът Кореа на официална пресконференция.

Основателят на WikiLeaks обяви, че следваща мишена на разобличенията в сайта ще бъдат големите банки.

Асандж "обещава", че в началото на следващата година ще бъдат разпространени хиляди документи на водещи американски банки, чиито имена той отказва да назове.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини