Електрическият прототип на Toyota и Tesla дебютира в Лос Анджелис

Toyota Motor Corporation официално представи прототипа RAV4 EV - изцяло електрически автомобил, разработен съвместно с Tesla Motors Inc. Автомобилът ще бъде изложен на автосалона в Лос Анджелис до 28 ноември, съобщи агенция Speed Press.

Той е базиран на стандартния компактен кросоувър RAV4, но е оборудван с изцяло електрическо задвижване от Tesla. Една от основните цели на модела е да постигне пробег от приблизително 160 км в реални условия с едно зареждане. Двете компании планират да ускорят допълнително развойната дейност на модела, която се извършва основно в САЩ, с цел да пуснат новия автомобил на американския пазар през 2012.

През май тази година TMC и Tesla обявиха намеренията си да работят върху съвместни проекти в конструирането на електрически автомобили и части, производствени системи и инженерни разработки. Целта на Tesla е да извлече знания и ползи от огромния опит на TMC в проектирането, производството и сглобяването на нови автомобили, докато TMC цели да научи повече за електрическите технологии, смелостта, бързото вземане на решения и гъвкавостта на Tesla.

От много години TМС работи усилено за намаляване на консумацията на изкопаеми горива и на емисиите на CO2 чрез въвеждането на алтернативни енергийни източници на бензина и дизела, като например електричеството.

През 1997 година Toyota пусна на пазара Prius - първия масово произвеждан бензиново-електрически хибрид, чиито продажби скоро надхвърлиха 2 милиона. Също така от 1996 до 2003 TMC продаде приблизително 1 900 броя от първия електрически RAV4 EV, първия сериен автомобил в света, задвижван с помощта на никел-метал хидридни батерии.

Източник: speed-press.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини