Еко-колата на годината

Въпреки че според някои Nissan Leaf заслужава най-много почести за своя екологичен характер, то по време на автомобилното изложение в Лос Анджелис избраха Chevrolet Volt за Еко-автомобил на шоуто.

За наградата гласуват специализирани журналисти и макар и обикновено да печелят дизели, то тази година на почит и електрическата технология.

В интерес на истината от американското автомобилно списание Motor Trend бяха направили независим тест на Volt, като твърдят, че са постигнали впечатляващия разход на гориво от 1.85 л/100 км. Съответно за изминаването на общо 481 км са били необходими 10.73 литра гориво.

Кое е по-интересното? Според предварителни данни на General Motors, които неотдавна празнуваха своето първо столетие, хибридният Volt всъщност има среден разход на гориво от 5.88 л/100 км. Съответно колата може да се движи в продължение на 64 км в изцяло електрически режим – бе представен в Детройт.

Като цяло последното нещо, което е Chevrolet Volt, е спортен или луксозен автомобил, но при цена от 41 000 долара на практика си навлиза в един по-висок клас. Ако се замислите, високата цена за високотехнологичния plug-in хибрид на практика ви предоставя лукса да разполагате с ранен представител на една модерна и технологична епоха. Въпросът е обаче дали си заслужава.

Като че ли излиза, че си заслужава, защото колата е доста по-икономична от повечето хибриди на пазара, а същевременно впечатлява и с атрактивен дизайн. Съответно моделът ще може да ускорява до 160 км/ч. Както бе казано и преди, 64 км ще могат да бъдат изминати на електрически режим. Затова и от GM си позволяват да наричат колата Extended-Range Electric Vehicle. В основата е пакет 16-киловатовчасови литиево-йонни батерии, аранжирани във форма на буквата Т. Освен това има и електрически мотор с мощност от 150 к.с. и въртящ момент от 370 Нм независимо от скоростта.

Зареждането на батериите става, когато те се свържат със 120- или 240-волтов контакт. При 240-волтов контакт батериите могат да се заредят за 3 часа, докато с по-маловолтовия ще са необходими близо осем часа за пълно зареждане. Така с оглед на цените на горивата и на електричество в САЩ, Volt ще излиза 6 пъти по-евтино в сравнение с бензиновите аналози.

Дизайнът на серийния Volt видимо се е променил в сравнение с този на оригиналния прототип, показан по време на автомобилното изложение в Детройт през 2007 година. Вече го няма този широк силует, нито издяланите по-остри линии, като вместо това има нова по-гладка, елегантна и конвенционална каросерия, която все още носи чертите на прототипа. Няма спор, че окачването е отлично, предлагат се четири дискови спирачки, регенаритивно спиране, както и серво.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини