Психиатър за пияните шофьори. Преглед на националния печат

 „24 часа"

5 дни метене и час при психиатър за пияни шофьори

Законът не плаши пияните шофьори и от 2007 г. досега хванатите с над 1,2 промила са се увеличили с над 1000 годишно. Всеки втори от тях пък кара мъртвопиян - с над 1,8 промила. Затова експерти предлагат спешни мерки на правителството. През септември лично премиерът Бойко Борисов наредил да се създаде междуведомствена комисия, която да му предложи решение на проблема с пияните джигити, разказа пред "24 часа" прокурорът от ВКП Росен Димов, който участва в комисията.

Според него методите за борба с хванатите с над 1,2 промила зад волана в последните години претърпели развитие. Допреди време срещу тях се водеше наказателно производство, но те отнасяха не затвор, а глоба от около 400 - 500 лв.

След решение на Върховния съд приложението на чл. 78а от НК отпаднало и се преминало към друг вид наказания. Както се вижда от статистиката обаче, тези наказания в огромното си мнозинство са пробации. Минимален е броят на условните присъди, а още по-минимален е броят на ефективните присъди - съответно 28,7 и 2,2 % за миналата година. Същевременно 25% от всички обвинителни актове на прокуратурата са за това престъпление.

В затвора обаче отиват най-често рецидивисти. Така е очевидно, че този вид наказания не могат да повлияят за намаляването на пилите зад волана.

 Защото от 2007 г. насам статистиката убедително показва, че годишно около 11 хил. души са хванати да карат с над 1,2 промила. Ужасяващ е процентът и на тези, които карат с над 1,8 промила - те са около 50 процента. Тези цифри са зловещи, защото по различните технологии и международни документи концентрации 1,5 - 1,8 промила се смятат за тежка форма на алкохолно опиянение.

„24 часа"

71% смятат, че правителството ще изкара пълен мандат

Въпреки съзнанието за наличие на множество проблеми и трудности в работата на кабинета на ГЕРБ, 71% от българите са на мнение, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат. При това този дял остава непроменен за последните шест месеца. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи през ноември на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). То е реализирано в периода 3 - 10 ноември.

Едва 11% от интервюираните допускат възможност за предсрочни избори, като най-често така мислят хората на възраст над 50 години, жителите на малките населени места, бедните и симпатизантите на БСП. Одобрение за дейността на правителството през ноември изразяват 42% от интервюираните - с 4.5% повече, отколкото през септември. Социално-демографските характеристики на подкрепящите кабинета съвпадат с тези на хората, очакващи правителството да изкара пълния си мандат.

Малко по-висок от одобрението остава и през ноември делът на неодобряващите кабинета - 46%. Сред тях преобладават симпатизантите на БСП, възрастните респонденти, крайно бедните, жителите на малките градове и на селата.

През ноември 58% от българите одобряват работата на премиера. Бойко Борисов губи 1% от одобрението за работата си като премиер в сравнение със септември. В същото време с 3% нараства неодобрението към министър-председателя за последния месец.

Одобрението към президента Георги Първанов расте с 1% спрямо септември и през ноември възлиза на 43%. С 4% се увеличава делът на неодобряващите работата на Първанов пълнолетни българи. С 11% за последните два месеца нараства неодобрението за президента сред симпатизантите на ГЕРБ.

„Труд"

Филчев: Чакам да ме арестуват

"Очаквам всичко, даже да ме арестуват. При балканските нрави, които ни заобикалят, и при явната изнервеност на вътрешния министър това няма да ме учуди." Така каза пред "Труд" бившият главен прокурор Никола Филчев. Изявлението му последва интервю на министър Цветан Цветанов по ТВ7, в което той обяви скандална версия: Може Филчев да е поръчал убийствата на адвокатката Надежда Георгиева и на прокурора Николай Колев. Може също така, допусна министърът, Алексей Петров да е поел поръчката и да е възложил на свои хора да я изпълнят.

 "Ако имат достатъчно доказателства, да ми сложат белезниците и да ме пратят в съда", каза още Филчев. Той добави, че ще даде днес немския журналист Юрген Рот на съд за клевета.

„Труд"

Студенти освиркаха Цецка Цачева

Студенти излязоха пред Софийския университет с протестни плакати и свирки, за да посрещнат председателката на парламента Цецка Цачева. Те блокираха за кратко бул. "В. Левски", като надуваха вувузели.

В Аулата на СУ политици, студенти и преподаватели се събраха да дискутират бъдещето на висшето образование. Младежите отказаха на Цачева, която ги покани да седнат, с мотива: "Не ни е достатъчно топло. Вузът има проблеми с плащането на парното си, въпреки че получава по 2 млн. лв. на месец за целта." Парламентарната шефка се съгласи, че парите като цяло не достигат. Според нея обаче не можело да се наливат пари в нереформирана система. Тя обеща по-бързи законодателни промени. "Аз съм за малко университети и за повече пари", каза Огнян Стоичков ("Атака"), шеф на комисията по образование. Той цитира данни на Евростат, според които всяка година около 25 000 младежи напускат страната ни. Думите му, че именно младежите са най-ценните, бяха посрещани с овации от студентите.

„Стандарт"

 Спираш да плащаш, пращат ти Баретата

 Не си плащаш колата, пращат ти Баретата. Така работят напоследък част от лизинговите компании у нас. Те са принудени да прибягват до силовите фирми за събиране на борчове, тъй като всеки четвърти автомобил, взет на кредит, спира да се плаща. В повечето случаи взелите на лизинг лимузини спират да внасят заема си и крият колата в близките до града им села. Причината е, че автомобилите се водят собственост на лизинговите компании до изплащане на заема. Големият талон и 1 брой от ключа седят в тях, като при 3 поредни неплатени вноски те имат право по договор да си приберат автомобила, докато длъжниците не си платят вноските. Лизингови компании, които продават автомобили на разсрочено плащане, са се споразумели със силовите групи за събиране на дългове да им броят по 200 лева за намерен ползвател и открит автомобил, за който са спрени плащанията по месечните вноски, потвърдиха пред "Стандарт" и и от МВР. Според разследващите обаче мизата е 10 на сто от остатъчния дълг по автомобила.

 Най-реномирани и в момента сред лизинговите компании били две фирми - "Ин-80", собственост на Марчело Джотолов, станал известен като част от групата на Октопода.

„Стандарт"

 Несебър клекна пред багерите

 Два варианта за изход от кризата в града на Юнеско бяха обсъдени по време на срещата между институциите и собствениците на незаконните етажи в кметския кабинет вчера преди обяд. Представители на РДНСК, Министерството на културата, общински съветници и граждани бурно и емоционално спориха около час за опасността Старият град да бъде изваден от списъка на обектите от световното наследство. Едната от идеите беше да се настоява за отсрочка пред ДНСК и да се даде възможност на хората от първите нарочени къщи сами да си бутнат етажите, за си спестят поне глобите и да си запазят материалите. Доброволното премахване да стане след края на зимата, искаха още засегнатите семейства. Несебърци обещаха, че ако получат такава отсрочка, сами ще отстранят незаконните си пристройки. От строителния контрол поеха ангажимент да предадат молбата на гражданите до министър Росен Плевнелиев.

„Монитор"

 Една година гаранция за старите коли

 Колите втора ръка да се продават с една година гаранция. Такава идея обмислят от Асоциацията на вносителите на автомобили, съобщи вчера зам.-председателят на организацията Любомир Доросиев. Дългосрочните гаранции ще се дават за коли, чиито фабрични са изтекли и нямат надвишен определен пробег километри. Според Доросиев за някои автомобили гаранциите могат да стигнат до две години. Министърът на транспорта Александър Цветков пък обясни, че с въвеждането на гаранциите потребителят вече има избор каква кола да купува.

„Монитор"

2/3 подкрепят правителството

 Премиерът Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният политик. 58% от българите подкрепят действията на министър-председателя. Въпреки съзнанието за множество проблеми и трудности в работата на кабинета на ГЕРБ 71% от българите са на мнение, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат. При това този дял остава непроменен за последните шест месеца. Това сочат данните от последното национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) за периода от 3 до 10 ноември.

Едва 11% от интервюираните допускат възможност за предсрочни избори, като най-често така мислят хората на възраст над 50 години, жителите на малките населени места, бедните и симпатизантите на БСП.

Одобрението за дейността на правителството през ноември е 42%, което е с 4,5% повече, отколкото през септември. Социално-демографските характеристики на подкрепящите кабинета съвпадат с тези на хората, очакващи правителството да изкара пълния си мандат.

Проучването на НЦИОМ показва, че през ноември най-одобряваните членове на кабинета са Цветан Цветанов (54% одобрение), Мирослав Найденов (53%), Росен Плевнелиев (52%) и Николай Младенов (46%).

ГЕРБ продължава да е най-харесваната партия и е на върха в политическите предпочитания с 36% одобрение. БСП има 16% симпатизанти, ДПС - 7%, "Атака" и Синята коалиция - с по 4 на сто.

Проектът на президента Георги Първанов не е одобряван от обществото, като 60% категорично твърдят, че не биха подкрепили политическа формация, зад която стои настоящият държавен глава. Едва 25% одобряват АБВ на президента. А Георги Първанов остава в дъното на общественото одобрение с 43,%.

„Монитор"

В Несебър бутат сами незаконните сгради

Собствениците на незаконни надстройки в Стария Несебър започват доброволно премахване. Това каза Ивайло Ляхович от инициативния комитет, защитаващ интересите на гражданите. „Подписани са молби към РДНСК - Бургас за доброволно събаряне и започваме да сваляме покривите. Надявахме се на отсрочка от ДНСК това да не се случва през зимния сезон. Все още нямаме отговор, но нещата не изглеждат добре", каза още той.

Жителите на Несебър обявиха вчера примирие и свалиха блокадата на провлака към Стария град. След драматичния понеделник протестиращите решиха, че няма смисъл да продължават с "войната" срещу държавата, която на практика загубиха. Решението да се прекратят протестите бе взето, след като затворници с катери все пак успяха да стигнат по море до полуострова и започнаха събарянето на незаконните сгради. В понеделник паднаха първите два магазина, а вчера бе ред на незаконно надстроените етажи на шест къщи. Акцията обаче бе временно стопирана и до разрушаване не се стигна.

От РДНСК обаче обявиха, че още днес събарянето ще продължи. Междувременно собствениците на незаконни постройки изненадващо обявиха, че са съгласни сами да премахнат надстроените етажи, за да запазят непокътнати законните. Те обещаха, че повече няма да има протести и блокади, но поискаха отсрочка до пролетта. Хората са притеснени, че ако сега започне премахването, то през мразовитите зимни месеци къщите им ще останат открити и без покриви. В търсене на изход от проблема вчера в Несебър си дадоха среща представители на РДНСК, Министерството на културата, полицията и собствениците на незаконни обекти. На разговорите присъстваха още кметът на община Несебър Николай Димитров и председателят на общинския съвет в Несебър Благой Филипов.

„Дневник"

 Европа пак посегна към паник бутона

Финансови министри на еврозоната търсят в Брюксел как да се помогне на Ирландия, без да се отваря фондът за спешна помощ, създаден след кризата с Гърция, съобщи пред парламента в Дъблин премиерът Браян Кауън.

В същото време вървят преговори на ирландците и с МВФ и Европейската централна банка. Президентът на ЕС Херман ван Ромпой предупреди, че се води битка за спасяване не само на единната валута, но и на Европейския съюз.

Кауън каза за пореден път, че страната му не е кандидатствала за помощ от ЕС или МВФ, защото "цената е твърде висока". Според анализатори, цитирани от "Ройтерс", цената е вдигане на корпоративния (12.5%), ДДС (21%), подоходни и имотни данъци, орязване на заплати, пенсии и социални помощи и уволняване на хиляди бюджетни служители.

 Въпреки това натискът над Ирландия да вземе десетки милиарди евро кредит за финансова стабилизация расте само половин година след утихването на гръцката криза. Трябва да се избегне и плъзването на проблема към държави като Португалия или Кипър, на който вчера "Стандарт енд Пуърс" понижи рейтинга..

„Сега"

Цачева се помисли за Фердинанд - побесня от студентския бунт

Управляващите най-сетне забелязаха протестите на студенти и учени, които се провеждат от няколко седмици в центъра на София заради орязания бюджет за висше образование. Силно подразнена от поредното шествие под прозорците й, председателят на парламента Цецка Цачева потърси сметка от ректора на СУ проф. Иван Илчев защо студентите я освиркват. Заради подобен инцидент през 1907 г. княз Фердинанд принуди кабинета да затвори СУ.

Цачева се появи при протестиращите, докато те скандираха "Убийци на наука" и "Искаме да учим", и беше посрещната с бурни освирквания. Вместо да слезе при младежите, парламентарният шеф остана на парадните стълби и под надписа "Съединението прави силата" размени няколко остри реплики с проф. Илчев. "Като ректор бихте ли пояснили какво искат тези млади хора, защо освиркват парламента на Република България, който се ангажира с конкретни действия? Вие сте ректор и отговаряте за това!", не скри раздразнението си Цачева. Под конкретни действия тя очевидно визира жеста си от миналата седмица, когато в присъствието на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков обеща 2 млн. лв. от икономиите на депутатите за финансовите трудности на Алма матер. Само на този университет обаче до края на годината трябват още 6-7 млн. лв.

„Дума"

Цачева скастри студентите, че я освиркват

Стотици студенти и преподаватели от Софийския унимерситет начело с ректора проф. Иван Илчев и Академичния съвет на Алма матер излязоха вчера на протестно шествие срещу недалновидната политика на правителството спрямо образованието и науката. Към тях се присъединиха техни колеги от Националната художествена академия, докторанти и млади учени от движението "Когито", изследователи от БАН.

Огромното множество се спря първо пред парламента, където при протестиращите излезе шефката на НС Цецка Цачева. Студентите я посрещнаха с освиркване и вувузели. Защо тези млади хора освиркват парламента, който е символ на демократичните промени - вие сте ректор, вие отговаряте за това, обърна се Цачева към проф. Илчев. СУ има мнение и е дошъл да ги изрази, това е демокрацията, отговори проф. Илчев. Пред сградата на Министерския съвет студентите скандираха "Убийци на наука!" На един от плакатите пишеше: "Мълчанието е злато, когато си овца". Пазещите митигна полицаи, пък не разрешиха на фоторепортерите да се качат на стълбите на Партийния дом, за да снимат от високо митинга - такава била заповедта от министър Цветанов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини