Алма Матер на протест: Мълчанието е злато, когато си овца

Близо 400 студенти, преподаватели, декани на различни факултети се събраха на емоционално протестно шествие, което тръгна от ректората на Софийския университет и спря на площада пред президентството и Министерски съвет.

Те скандираха „Искаме да учим" и носеха плакати с надписи „Мълчанието е злато, когато си овца!", „Стига количество за сметка на качеството", „Искаме стимул да се развиваме!",Студенти - събирайте боклуците, те са за вас", „Погребвате СУ! Погребвате ни!",Къде е изходът - терминал 1 и 2".

Шествието беше водено от ректора на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев, който призова всички студенти и преподаватели да бъдат заедно както в декларациите, така и в делата.

Стотици от нашите възпитаници можеха да учат в други европейски страни, но те избраха България, заяви Илчев. Ние сме тук, а десетки преподаватели и наши колеги можеха да преподават в други европейски страни, но те избраха България, допълни ректорът.

Вярваме в България - България на знаещите и можещите, а не на мутрите и съмнителните бизнесмени, заяви Илчев и изтъкна, че ръководството на СУ продължава да вярва в европейското развитие на България и че България е страна, в която се цени инакомислието, тоест интелектът.

Професор Илчев призова всички присъстващи да извикат, както направиха на предния протест, подобно на хъшовете на Иван Вазов - „Да живее България".

Пред сградата на парламента излезе председателят му Цецка Цачева. Тя изрази загрижеността си за финансовото състояние на университета, като посочи, че през последните 20 години няма ясни правила за развитието на образованието у нас. Според Цачева обаче проблемът няма да се реши с ултимативен тон.  

По-късно двама студенти, заедно с ректора на СУ Иван Илчев, внесоха декларация с исканията на протестиращите в МС. Възпитаниците на Алма Матер се заканиха, че ще протестират и следващата седмица, ако правителството не обърне внимание на настояванията им.

Припомняме, днешният протест на студените от ВУЗ-а и преподавателите им е поредният в последните седмици.

От Алма Матер настояват правителството заедно с експерти да разработи през първото тримесечие на 2011 г. национална стратегия за развитие на висшето образование, науката и технологиите и да съобрази философията на бюджетната си политика с него.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини