Данък "колиба" ще замени данък "лукс". Преглед на националния печат

"Монитор": ПърванОФ скочи в движение

Докато все още е държавен глава, Георги Първанов даде старт на политическия си проект и изрази претенция да бъде алтернатива на управлението. Първата официална сбирка на движението "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ), в което скочи президентът, се проведе в НДК под формата на дискусия "България - на другия ден". На нея Първанов присъства уж като гост. И въпреки че не бе в ролята на домакин, той произнесе почти едночасова реч, в която обхвана всички сфери от обществения и политически живот у нас. Като организатор на форума, който дублира едно към едно дискусиите „България 2020", организирани от Дондуков 2 , се вживя благоевградският кмет и бивш вицепремиер в кабинета на НДСВ Костадин Паскалев (БСП). Като модератор на дискусията се прояви пък евродепутатът от ПЕС Ивайло Калфин.

"Сега": АБВ тръгва на гражданско турне из страната

Гражданското движение "Алтернатива за българско Възраждане" започва серия от дискусии из цялата страна, за да представи идеите си за българско възраждане и алтернативни политики на сегашното управление. Това реши вчерашният дискусионен форум "България - на другия ден", на който за пръв път бяха публично представени лицата на президентския проект. Предстои изграждане и на местни структури под формата на клубове за дебати. Форумът даде старт и на процедурата за официалното учредяване на гражданското движение. Участниците не скриха политическите си цели, но отрекоха, че ще правят партия. Най-вероятно структурите на АБВ ще участват на следващите избори като инициативни комитети в подкрепа на определени кандидати. Гражданският характер на проекта ще позволи на Първанов да участва активно в предизборната кампания, без формално да нарушава Конституцията.

"Сега": Данък "колиба" ще замени данък "лукс"

Ден след като ГЕРБ се сети, че е дясна партия, и реши да не натоварва с по-високи данъци собствениците на палати, управляващите решиха да обложат паянтовите постройки. Имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък сгради, от догодина ще се облагат със стандартната ставка на налога за съответната община. Това предложение на финансовото министерство е вкарано в проектозакона за местните данъци и такси, заяви вчера пред "Сега" зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Имотите с оценка под 1680 лв. са най-вече селски паянтови къщи. Досега те не се облагаха, защото приходите от тях не могат да покрият разходите на общините по събирането на данъка.

 "Труд": Няма да конфискуват натрупаните отпуски

Конституционният съд отмени конфискуването на натрупаните до 1 януари 2010 г. стари отпуски, ако не се ползват до 31 декември 2011 г.

Съдът е възприел позицията на президента и опозицията, че със задна дата не могат да се отнемат придобити права. Съдиите обаче запазват 2-годишен срок, в който, ако отпускът не се ползва, ще се погасява.

Според конституционните съдии отнемането на отпуск със задна дата е крещяща некомпетентност. Политически въпроси не могат да се решават с юридически средства за сметка на основни права на гражданите, казват те.

"Новинар": Бюджет 2011 - карикатури и червени картони

Вдигане на червени картони, показване на карикатури и обвинения в живковизъм. Така премина дебатът в парламента по бюджет 2011. Депутатите приеха бюджета с гласовете на ГЕРБ и "Атака", БСП и ДПС очаквано бяха "против", а Синята коалиция се въздържа.

Червен картон с надпис „Бойко отново не е в час" размахаха по време на гласуването от БСП. Преди това те три пъти поискаха премиерът Борисов да присъства на дебатите. Само финансовият министър Симеон Дянков бе в залата, за да чуе критиките на опозицията.

Социалистите бяха подготвили и 8 карикатури, с които да покажат недоволство си от параметрите в бюджета. Според тях, ако бюджетът за 2010 г. е бил постна пица, то този е геврек.

"Монитор": Филчев духнал в чужбина

Бившият главен прокурор Никола Филчев избягал в чужбина два дни след ареста на престъпната група „Октопод". Това научи „Монитор" от източници сред разследващите.

Дни след задържането на бандата, ръководена от Алексей Петров-Трактора, разследващите решили да привикат Филчев на разпит. Призовкарите няколко седмици обикаляли адреса на Филчев, но така и не успели да го открият, за да му връчат поканата на държавното обвинение.

При справка в регистрите на Граничен контрол разследващите установили, че ексобвинител №1 напуснал страната на 12 февруари тази година. Справките на митническия контрол показали, че той е отлетял за Швейцария от летище София. По документи юристът и бивш посланик в Казахстан все още не се е завърнал на територията на страната ни. Според запознати обаче е много вероятно Филчев да се намира в България, но да е влязъл у нас през някоя от европейските сухопътни граници. Там граничният контрол е занижен и най-вероятно преминаването му дори не е било вписано в регистрите.

 "Стандарт": Чакат Путин на полусъединител

Министри и енергийни шефове са "на повикване" заради визитата на руския премиер Владимир Путин. Силният човек на Москва пристига в събота на неколкочасово работно посещение. Два дни преди визитата обаче никой в София не знаеше с кого идва Путин. Поради тази причина българският премиер Бойко Борисов е разпоредил на всички министри с енергийни и икономически ресори, всички шефове на държавни компании, свързани по един или друг начин с българо-руските проекти, и всички експерти да отложат планираните за събота и неделя пътувания независимо от техния характер и да бъдат на разположение в София, ако се наложи спешно да бъдат повикани на преговорите.

"24 часа": Фирма се отказа от "Стара планина"

Една от набедените фирми, че прави "Стара планина" със соя, се отказва от производството на продукти по стандарта.

Последните количества ще бъдат предложени до края на седмицата, съобщи вчера собственикът на "Сами-М" Антон Костадинов. Според него интересът на потребителите към "Стара планина" е паднал със 70%. Това довело производството до санитарен минимум и увеличаване на брака. От "Сами-М" умуват за свой стандарт за чисти продукти.

 "Стандарт": Схема "Станишев" за поръчки в Смолян

Схема "Станишев" за обществените поръчки лъсна в Смолян. Проектите се оскъпявали чрез сключване анекси към основните договори. Това разкри проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция в Смолян. Изготвеният от нея одит, с който "Стандарт" разполага, разкрива редица инфраструктурни проекти на общината, които са поскъпнали след сключване на допълнителни контракти.
27 обществени поръчки от 2005 до 2009 г. са разгледали инспекторите. В 19 от тях са установени нарушения. Договори за над 655 хил. лв. пък са сключени без обществена поръчка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини