Парламентът прие на първо четене гордостта на Дянков

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2011 г. със 130 гласа "за" , 58 "против" и 14 въздържали се. Проектобюджетът подкрепиха ГЕРБ и "Атака". Против гласуваха от Коалиция за България и ДПС, а от Синята коалиция се въздържаха.

Разумът надделя и бюджет 2011 – бюджет на стабилността, вече мина на първо четене. Гордея се с този бюджет. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в кулоарите на Народното събрание. Дянков подчерта, че в бюджета за 2011 г. има половин милиард лева повече за здравеопазване. По думите му, това е най-големият бюджет за здравеопазване в цялата история на България.

Финансовият министър подчерта, че в бюджет 2011 се отделят повече средства за инвестиции в инфраструктура, която ще изтегли икономиката напред.

Помолен за коментар на критиките на опозицията, че представителите на кабинета не са взели участие в дебатите по бюджета, Дянков каза: "Правителството вече си беше свършило работата в многото разговори, дебати преди бюджетът да влезе в МС и да се приеме. Сега беше работа на депутатите. Работим заедно с тях и ще работим между първо и второ четене. Имам подкрепата на цялото правителство”.

"Работа на опозицията е да критикува, работата на управляващите е да си вършат работата и да я вършат така, че целият народ да е по-добре с този бюджет", категоричен е Дянков.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че ДПС не подкрепя Бюджет 2011, защото не вижда реформите в него. Местан посочи, че предишното управление може да е оставило недотам реформирани системи, но е отделило милиарди в резерва. Той изрази опасение, че сегашните управляващи ще прибегнат към най-лесното решаване на проблема с парите - увеличаване на държавния дълг.

Депутатите от ляво вдигнаха червени табели с надпис „Бойко отново не е в час”.

Въздържанието е единственият възможен избор за Синята коалиция, каза депутатът Асен Агов по време на дебатите за бюджет 2011 г.

"Ние знаем, че когато политиката на реформи не е заложена в този бюджет, ние няма как да го подкрепим. В същото време ние няма как да не подкрепяме политиките на правителството, които водят до успешна борба с организираната престъпност и известен успех в образованието", каза Агов. С въздържането си тук даваме ясен сигнал за необходимостта от извършването на реформи, които така и не се прилагат. Нека е сигнал че няма време. Синята коалиция гласува от вярност към своите принципи за реформи", каза Агов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини