Audi R8 e-Tron... Или краят на света, или той!

Audi обявиха плановете си да представят сериен вариант на своя R8 e-Tron в края на 2012 година. Съдейки по специфичната система за задвижване на спортиста, то идеята му е да се конкурира с електрическия SLS AMG на Mercedes-Benz.

В интерес на истината Audi R8 e-Tron спечели тазгодишното издание на Silvretta E-Auto Rally Montafon. Иначе базиран на концептуалния e-tron, показан по време на автомобилното изложение във Франкфурт тази година, серийният модел ще бъде пуснат в края на 2012 година, но производството му ще бъде ограничено на 1 000 бройки.

Очаква се серийният e-Tron да бъде доста по-скъп от настоящия суперспортист R8, като според слуховете цената ще бъде близо 135 000 евро. Задвижван от литиево-йонни батерии и четири електрически мотора, бъдещият спортист ще използва олекотено алуминиево шаси и алуминиева каросерия, които ще бъдат идентични с тези от концептуалния e-tron. Всъщност името на модела също ще се запази и при серийния модел освен във Франция, където "etron” представлява жаргон за фекалии.

С помощта на e-tron ще имаме спортист, задвижван от комплект от четири електрически мотора, който произвежда мощност от 313 к.с. и чудовищен въртящ момент от 4 500 Нм. Но доказателство, че този огромен въртящ момент някак си не е съвсем реален (или полезен), е фактът, че ускорението до 100 км/ч отнема 4.8 секунди. Същевременно обаче ускорението от 60 до 120 км/ч отнема само 4.1 секунди. Всъщност наскоро от Audi са се издали какво точно означава този огромен въртящ момент. Действително сборният въртящ момент на четирите мотора е толкова, но вследствие на загубата „по трасето” това, което достига до колелата, не е толкова, а е „едва” 680 Нм. Ето това изглежда доста по-реалистично и отново доста впечатляващо...

Очаква се моделът на Audi да върви с 53-киловатчасов пакет батерии (с маса от 550 кг). С едно зареждане би трябвало да могат да бъдат изминати приблизително 250 км. Зареждането на батериите от 230-волтов контакт би трябвало да отнема около 6-8 часа, но при по-високоволтова система за електроснабдяване са възможни до 2.5 часа. Общата маса на колата ще стане 1 600 кг в резултат на по-тежкия пакет батерии. Разпределението на масата е в класическия вид за автомобил със средно разположен двигател – 42 % върху предната ос и 58 % върху задната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини