Всяка седмица нов милионер. Преглед на националния печат

„24 часа": Рода на ген. Кашев отмъкнал златото от митниците

45-годишният Георги Николов-Генерала, далечен роднина на легендарния шеф на Живковото Управление за безопасност и охрана (УБО) ген. Кашев, е организаторът на кражбата на 376 кг сребро, 16 кг златни накити и 1,8 кг платина от складовете на митниците на аерогара София на 18 октомври.

Генерала - прозвището му идва заради родата - е арестуван с още петима души при операция "Комбинаторите" на ГДБОП, СДВР, Криминална полиция и Софийската градска прокуратура.

Благородните метали бяха конфискувани при операцията на МВР "Леярите" в Пловдивско. В ареста освен Генерала попаднаха още Ченето, Сашо Пандиза, Цайса и Бонифорти.

За съжаление до късния следобед вчера бяха открити много малко накити от благородни метали. Смятаме, че свитите платина, злато и сребро са заровени някъде, може в близките дни да започнем да копаем, коментираха разследващи.

"Ударът" на близо 400 кила ценности бил подготвян повече от месец. Тарторът и двама от неговите авери ходили няколко пъти да оглеждат митническия склад, разказаха от СДВР. Според полицаите на два пъти със сигурност край касите с благородни метали са засичани Генерала и Сашо Пандиза, който имал конфискувани контрабандни цигари в същото помещение. Смята се, че Генерала е уговорил действащия служител в митниците да му предостави кода за охранителната техника и да му даде ключ от сейфовете, пълни с благородни метали.

"Знаем точно кой е дал кода, кой е набрал цифрите и кой и по какъв начин е отворил касите", заявиха вчера шефът на СДВР Валери Йорданов и зам. градският прокурор Роман Василев. Скандалното в случая било, че откакто полицейският СОД е започнал да пази склада с конфискувани стоки за милиони левове, кодът повече от 8 г. не бил променян.

 

„24 часа" :ГЕРБ уважи богатите и отменя данък лукс

ГЕРБ се отказа от данък лукс, съобщи в парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Решението било взето на заседание на парламентарната група. Депутатите се отказали от предложението на финансите за по-високо облагане на скъпи имоти и мощни коли. Последните разчети показали, че 5700 сгради с данъчна оценка над 300 000 лв. щели да се обложат с по-висок данък.

"Едва 6 млн. лв. се очакваше да бъде фискалният ефект от данък лукс за имоти и коли, и той не си заслужава разходите", заяви в парламента вицепремиерът Симеон Дянков.

Промените в закона за местните данъци и такси, но без текста за по-високото облагане на богатите, ще се одобрят от Министерския съвет в петък на подпис, каза още Дянков.

В края на октомври ведомството му предложи промени, като основните поправки бяха две. Едната вдига горната граница за облагане на всички имоти. В момента всяка община определя точно колко да е данък сгради и такса смет в коридора от 0,1 до 2,5 промила от данъчната оценка.

Новите текстове вдигат горната граница до 4,5 промила. Според Менда Стоянова това е децентрализацията - разширяване на диапазона, в който общините вземат решения. Втората промяна предвиждаше за имотс данъчна оценка над средната за общината данъкът да е с 30% по-висок. Тя ще отпадне от проекта.

 

„Труд": 437 милионери държат пари в банка

437 са българите, които в края на септември тази година са кътали депозити за над 1 милион лева в българските банки. Това показват актуалните данни на БНБ. Общата сума, която депозитните милионери държат в трезорите, е 1,017 милиарда лева. Само за три месеца - от юни до септември, броят на "банковите милионери" се е увеличил с 11, а сумата на спестяванията им е нараснала общо с 51,456 милиона лева. Любимата валута на милионерите е еврото. 244 заможни семейства са избрали да спестяват именно в единните пари. Левът ги следва по петите с 169 депозита за над 1 милион лева. Само 24 богаташи са избрали други валути, предимно американски долари.

 

„Труд": Борисов и Путин - един стил, цени различни

Руският премиер Владимир Путин пристига в България в събота около 14 ч и ще бъде посрещнат на летището от министър-председателя Бойко Борисов. Веднага след това в сградата на Министерския съвет започва срещата на четири очи, която ще прерасне в пленарно заседание на двете делегации. Заедно с Путин в София кацат шефът на "Газпром" Алексей Милер, който лети със собствен самолет, и руският енергиен министър Сергей Шматко. Целта на визитата е създаване на смесено българо-руско дружество по проекта "Южен поток". Очаква се разговорите да продължат четири часа, след което Путин и Борисов ще дадат изявления за медиите.

По-късно българският премиер ще даде официална вечеря на госта си, след което Путин се връща в Москва.

Самото подписване за "Южен поток" ще стане в руската столица на 15 ноември. Тогава Борисов трябваше да присъства. Но преди десетина дни в телефонен разговор с Путин българският премиер неочаквано заяви, че на "15 ноември е зает" и помоли руския си колега да дойде в София. До този момент Борисов не е обяснил "заетостта си". Може би е преценил, че едно негово отиване в Москва ще бъде разтълкувано от критиците му пак като привикване "на килимчето пред Путин". Вероятно в стила на мъжки откровен диалог Борисов да е обяснил това на Путин. И руският премиер да е приел "с разбиране" мотива на Борисов.

„Стандарт": Без данък лукс и за лимузините

Кабинетът би отбой за данък лукс. По-високият налог за скъпите автомобили и имоти няма да се въведе. Това обяви вчера в парламента финансовият министър Симеон Дянков. Така за автомобилите ще остане досегашната скала при определяне на размера на данъците. За коли до 37 kW включително ще се плаща от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW; при 37- 55 kW включително - от 0,40 до 1,20 лв. за киловат. От 55 kW до 74 kW сумата ще е от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW, а от 74 kW до 110 kW- от 1,10 до 3,30 лв. Най- високата скала си остава за автомобили над 110 kW - от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW. В законопроекта за местни данъци и такси се предвиждаше данък лукс от между 4 и 8 лв. за киловат за всички автомобили с мощност над 149 kW. По думите на финансовия министър обаче ще останат заложените в законопроекта за местни данъци и такси по-широки диапазони за определяне на данък сгради от общините. Размерът му ще е между 2,5 и 4,5 промила. Решението за отпадането на данък лукс дойде след обсъждане на парламентарната група на ГЕРБ във вторник вечерта. Тогава представителите на партията заедно с експерти от финансовото ведомство са разгледали вариант за въвеждане на данък лукс само за имотите над 300 хиляди лева и най-мощните автомобили.

„Стандарт": Всяка седмица нов милионер

Всяка седмица - нов милионер. С 11 се увеличиха богаташите за 3-те летни месеца. Толкова са хората с нови депозити за над 1 милион лева, сочи статистиката на БНБ до 30 септември 2010 г. Милионерите с влогове са общо 437. Три месеца по-рано те са били с 11 по-малко. Седем от новите богаташи държат парите си в левове, шестима в евро. С двама по-малко са тези, които спестяват в други валути. Общата сума на депозитите за по над 1 милион лева надхвърля 1 милиард лева. Като цяло предпочитанията обаче са за спестявания в евро. От 437 милионери с депозити, 244 държат парите си в единна валута, 169 - в левове и само 24 в други. В същото време милионерите с кредити са станали двама по-малко за трите летни месеца. Те вече са 116, а в края на юни са били 118.

 

„Монитор": Агджа набеди Ватикана за атентата срещу Йоан Павел II

Атентатът срещу Йоан Павел II бе организиран от Ватикана. Това е последното гръмко изявление на самия атентатор Мехмет Али Агджа за покушението му срещу папата поляк на 13 май 1981 г. на площад „Свети Петър" в Рим. Новината, която отдавна предричаха не един и двама политически наблюдатели, вчера сутринта заля електронните страници на медиите в Западна Европа. Всички те цитираха цели пасажи от ексклузивното интервю на Агджа за турската държавна телевизия Trg, в което бе изстреляна сензационната вест.Челно място є отделиха също така големите италиански вестници „Кориере дела сера", „Стампа", „Либеро" и други, в чиито информации водеща бе фразата на турския терорист: „Със сигурност зад опита за убийство на папата поляк стоеше правителството на Ватикана - решението за атентата бе взето от кардинал Агостино Казароли, втория човек във Ватикана." Според Агджа за целта висшият прелат, заемал 11 години поста държавен секретар на Светия престол, или на практика негов премиер, е използвал доверения свой агент отец Микеле. Именно чрез него заповедите на Казароли стигали до изпълнителите на пъкления заговор„Заедно с отец Микеле и още един агент на Ватикана аз направих няколко репетиции на атентата" - цитираха казаното от Агджа електронните издания по Апенините. „С него се срещахме много пъти - казва още наемният убиец - като даже ходихме заедно на площад „Свети Петър", за да планираме покушението".В коментарите си на сензационната новина италианските медии подчертаха още думите на турчина, според които в организирането на атентата не са замесени нито американското ЦРУ, нито съветското КГБ, нито други специални служби.

„Монитор": Двете лица на проекта „Първанов"

Спомняте ли си как в нощта на преизбирането си за втори мандат Георги Първанов благодари на инициативния комитет, подкрепил кандидатурата му. Само че забрави да отбележи помощта на БСП и на другите партии, които му дадоха рамо. Един от ветераните на партията, позволил си да го критикува за тази му неблагодарност, бил привикан в президентството и дружески му били поискани обяснения на чаша кафе. Държавният глава не пропуснал да го попита дали няма нещо против него. Няма да се спираме подробно на отговора, който му е бил даден. Ще съобщим само, че той не се отличава много от казаното днес от друг партиен ветеран - конституционалистът и червен депутат Любен Корнезов, по повод на новата инициатива, носеща фамозното име „Алтернатива на българското възраждане":

„Мястото на Георги Първанов, след като приключи мандатът му, е в БСП, при нас. Може да се върне като редови член, това не значи, че трябва да оглавява партията. Но мястото му е сред нас. Но ако в неговата глава се въртят мисли този проект да прерасне в политическа партия, това не е полезно за нашето общество. Движение или тази партийка, която той смята да създаде, е обречена. Не съм оракул, но с цялото си уважение към президента ще кажа, че прави грешка, която може да се окаже фатална за неговото политическо бъдеще", откровено заяви Корнезов.

Вероятно държавният глава си мисли, че номерът с инициативния комитет, който бе флагманът за неговото преизбиране, ще бъде повторен и че тези хора отново ще го подкрепят.

Факт е, че имената на някои от тях са вече сред учредителите на АБВ. Но силно се съмняваме, че бившата световна шампионка Йорданка Благоева, както и треньорите Тити Папазов и Христо Бонев ще се вържат повторно в тази измамна игра и ще позволят да бъдат употребени.

„Монитор": Борисов и Путин редят енергийните проекти

Премиерът Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин обсъдиха вчера в телефонен разговор реализацията на съвместни енергийни проекти. Това съобщи говорителят на руското правителство Дмитрий Песков. Директният разговор между двамата е трети за последните три седмици. Обсъдени са и други въпроси преди  работното посещение на Путин в събота в София. Тогава руският премиер и Борисов ще подпишат споразумение за създаване на обща компания за „Южен поток"

Решението за създаване на общата фирма между БЕХ и руския държавен гигант ОАО „Газпром" беше взето вчера от правителството. Новата фирма всъщност ще вземе окончателното инвестиционно решение за газопровода, обясни след заседанието на кабинета  министърът на икономиката Трайчо Трайков. От думите му стана ясно, че България ще участва с 50%, но не уточни каква ще е необходимата сума за този етап от развитието на проекта. Окончателното решение за инвестицията от българска страна ще бъде взето, след като стане готово прединвестиционното проучване, което трябва да определи дали проектът е рентабилен за нас.

Все още не е ясно дали договорът с „Газпром" ще е обвързан с общия стокообмен между България и Русия. Премиерът Бойко Борисов заяви преди дни, че ще преговаряме за по-добри условия за българските продукти и завръщане на руския пазар на традиционни български продукти като вино и тютюневи изделия. България се надява отново да повдигне въпроса и с намаляването на цената на руския газ с още 5%

 

„Дневник": Застраховките ще поскъпват по-бавно

Клиентите на застрахователите могат да изгубят отстъпките от брокерите на полици, но ще спечелят от по-бавното поскъпване на "Гражданска отговорност" от очакваното. Това ще е ефектът от въвеждането на таван за разходите по задължителната застраховка според представители на застрахователни компании и на брокери, до които "Дневник" се допита.

Условието разходите да не надвишават 20% от цената на автомобилната полица беше прието преди една седмица от Комисията за финансов надзор и предстои да се публикува в "Държавен вестник". Според всички представители на сектора то ще доведе до силно намаление на комисионите, които компаниите предоставят на брокерите на полици.

Пред "Дневник" председателят на асоциацията на застрахователите Орлин Пенев каза, че в момента комисионите се движат към 30%, според други участници на пазара стигат и до 40%. Брокери коментираха, че това ще ги принуди да премахнат отстъпките, които предоставят на клиентите при сключване на полици. Проверка по сайтовете им показа, че те варират от 5 до 25 лв., най-много са тези от 15 лв.

 

„Сега": Две болници ще платят 150 000 лв. за груби лекарски грешки

Две болници бяха осъдени да платят големи обезщетения на пациенти заради лекарски грешки. Варненската "Св. Анна" ще трябва да даде 110 000 лв. на родителите на 14-годишния Румен Стоянов, който почина в болницата миналата година. Обезщетението е сравнително високо в съдебната практика по подобни дела. Пазарджишката "Хигия" ще трябва да компенсира с 33 502 лв. студентката Красимира Попова, която вследствие на неуспешна операция е получила тежки увреждания.

Румен постъпил в "Св. Анна" на 16 януари миналата година с остър кръвоизлив в носа, зачервено гърло, кашлица и хрема. Седмица преди това бил лекуван от семейния лекар заради остра инфекция на горните дихателни пътища. На 20 януари момчето почива, като вдишва кръв в белите дробове.

Румен е имал вроден сърдечен порок. И макар в болницата първоначално да му поставят правилна диагноза, е трябвало да бъде консултиран с детски ревмокардиолог. Медиците, извършили съдебната експертиза, смятат, че заради силния кръвоизлив от носа детето е трябвало да бъде прегледано и от специалист "уши, нос, гърло".

 

„Дума": 60 млн. лв. по-малко за болниците

Да направим панихида на парите на българските граждани, които са ги дали за здраве. Това предложи депутатът от Коалиция за България Мая Манолова по време на първото четене на бюджета на НЗОК. Тя пресметна, че широко рекламираното "увеличение" на парите за здраве за догодина всъщност е намаляване с близо 60 млн. лв. на парите за болниците. Колегата й от ДПС д-р Нигяр Джафер припомни, че 130-те млн. лв., дадени под формата на актуализация на тазгодишния бюджет, всъщност са взети на два пъти от резерва, но той не е "разблокиран" съвсем законно - парламентът, който единствен има право, не е гласувал подобно нещо.

С убеждението, че хората не ги чака нищо добро в здравеопазването, депутатите от БСП, Синята коалиция и ДПС гласуваха против бюджета на касата.

Междувременно в кулоарите финансовият министър Симеон Дянков си призна, че въпросните 130 млн. лв., дадени на 2 пъти по 65 млн. за здравеопазване под заплаха от протести, са били наистина от резерва.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване обрича на бедност възрастните хора и в него няма и идея за политика за повишаване на раждаемостта, категорични бяха от БСП. Затова левицата поиска оставката на социалния министър Тотю Младенов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини