Нова акция - "Комбинаторите"

Стартира специализирана полицейска операция „Комбинаторите” за установяване и задържане на лицата, извършили кражба на ценни метали в безмитния митнически склад на столичното летище, предаде агенция Фокус.

Редица задържания осъществиха служители на Министерството на вътрешните работи в рамките на операцията тази сутрин.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че са задържани Георги Генерала, дългогодишен митнически служител, работил на митница „Горубляне” до 2009 година. Задържан е Сашо Бандита, многократно осъждан за кражби.

Задържан е и Славчо Цайса. В Самоков е задържан рано тази сутрин Петър по прякор Бонифорти. Задържане е извършено и в столичния квартал „Младост”.

Локализирано е още едно лице в операция „Комбинаторите”. Очаква се всеки момент да бъде задържан Васо Ченето, допълни Цветанов.

Министърът уточни, че на 18 октомври тази година от склада на летището са били откраднати 1.8 кг платина, повече от 20 кг златни накити и 369 кг сребро.

Взаимодействието между МВР и Прокуратурата този път също доведе до положителен резултат. Това каза прокурор Роман Василев, ръководител на операцията, при която бяха осъществени редица задържания за обира в митнически склад на летище „София”.

Колегите от МВР доста сериозно подходиха към случая и бяха проведени целият комплект процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия, посочи той.

Ще се анализират фактите и обстоятелствата, за да се стигне до обира на склада през октомври.

Те са преди всичко административни и преди всичко управленско-организационни от страна на ведомства. Прокуратурата ще направи своя извод и ще възложи съответните предписания, заедно с МВР.

Трудно се стигна до този резултат, но това стана благодарение на взаимодействието и на проведените процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, каза прокурор Василев.

Процесуално-следствените действия продължават.

Припомняме:

Неизвестни разбиха последователно две помещения на складовете за митническо съхранение на летище София. Първият склад е бил празен, тогава пробиват дупка в стената между него и второто помещение. Там се е съхранявало златото, среброто и платината, конфискувани при операция „Леярите”.

От три каси по първоначални данни са задигнати 320 килограма злато, 20 килограма сребро и 1 килограм платина.

Антимафиоти проведоха акция „Леярите” на 19 август. Тогава зад решетките попаднаха 5-ма уличени, че незаконно изнасят за Турция платина, злато и сребро. Разследващите намериха и доказателства, че част от ценните метали са крадени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини