ОЛАФ проверява Фонд "Земеделие". Преглед на националния печат

„Труд": Ще продаваме ток на Сирия

България има планове да продава ток на Сирия от все още непостроената АЕЦ "Белене". Това заяви президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция със сирийския си колега Башар ал Асад. Арабската страна имала недостиг от електроенергия, а с новите мощности, които ще се появят у нас, бихме могли да решим част от проблема.
Идеята е България да изнася ток за Турция, а тя - с нейни мощности - за Сирия, тъй като иначе се губи значителна енергия по дългото трасе.
Башар ал Асад е първият президент на Сирия, който идва у нас в последните 24 години.

„Стандарт": ОЛАФ проверява Фонд "Земеделие"

Европейското звено за борба с измамите ОЛАФ проверява Държавен фонд "Земеделие". Това обяви вчера съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. По неговите думи ако оттам установят конфликт на интереси, е възможно да ни бъдат спрени субсидиите от еврофондовете, предназначени за фермерите. От изнесените от Димитров данни стана ясно, че във фонда се вихри истински сапунен сериал. Чиновници назначават половинките си на работа - едните пишат проекти, а другите ги одобряват.
Политическата чистка не е приоритет в управлението на Държавен фонд "Земеделие", важно е неговото стабилно функциониране, заяви в отговор земеделският министър Мирослав Найденов по повод обвиненията, отправени от Синята коалиция. Той отрече заместничката му Светлана Боянова да се намира в конфликт на интереси заради съпруга си, който работи в правния отдел на фонда.

„24 Часа": Цветанов: Вземаме мерки срещу ромската миграция в ЕС

България, която се надява да влезе в Шенгенското пространство през следващата година, ще предприеме мерки да предотврати масовата миграция на роми към други страни от Европейския съюз, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред чуждестранни медии.
„Наредихме на регионалните звена на министерството да предотвратяват организираната миграция на ромите към страни от ЕС", заяви Цветанов, цитиран от АФП.
България и Румъния се надяват да се присъединят към Шенгенското пространство през първата половина на 2011 г., но ромският въпрос предизвика напрежения в отношенията в рамките на блока.

„Дума": Шефът на СОС сбъркал с "тези 120 години стаж"

Шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов за пореден път се опита да коментира данните за многото си имоти и се оплете в оправдания. Той призна, че на пресконференцията миналата седмица сбъркал, като обявил, че има 120 години стаж. После пък се поправи, че просто искал да изпита журналистите. "Наистина сбърках с тези 120 години стаж. Аз се подведох от това. Спомняте си когато Цветанов каза 20 години трудов стаж и журналистите коментираха по определен начин. Аз казах 120 години, за да видя какво ще стане", опита се да обясни Иванов в ефира на сутрешен блок. После даде нова версия: имотите са закупени със спестяванията на две фамилии до момента.

„Новинар": Правят "Малко МВР" в Пирогов

Малко МВР ще бъде създадено в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Това заяви директорът на "Пирогов" д-р Димитър Раденовски, като уточни, че е обсъдил идеята с вътрешния министър Цветан Цветанов. Идеята се родила, тъй като около 10 процента от престъпниците преминават през института, обясни Раденовски. Служителите на новата структура ще уведомяват органите на реда за случващото се в болницата и ще извършват охранителна дейност.

„Стандарт": Отбой за данък лукс

"Всички обяснихме, че данъкът е на практика безсмислен, и Дянков се съгласи с нас", разказаха за "Стандарт" депутати. Единствен до последно за данък лукс се застъпвал Трайчо Трайков. Финансист номер 1 обаче го парирал с думите: "Тази идея няма да се осъществи." По думите на депутати не е ясно кой е автор на предложението богатите да се облагат с такъв налог, но идеята категорично не била на финансовия министър.
През това време обаче синдикатите от КТ "Подкрепа" настояха да се въведе данък лукс на заплатите по време на вчерашната си среща с парламентарната група на ДПС. Предложението на профсъюза е хората със заплата над максималния осигурителен доход, който в момента е 2000 лева, да подлежат на допълнително данъчно облагане.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини