Онкоболна журналистка срещу Министерство на здравеопазаването в съда

Една година по-късно журналиста Ангелина Бонева и адвокати от Център за защита правата в здравеопазването отново застават пред 5-членен съдебен състав срещу Министерство на здравеопазването, за да поискат гаранция за лечение.

Делото ще се гледа във Върховен административен съд, бул. Ал. Стамболийски - 18, от 09,00 часа, по дело 12090 / 2010, 2-ра колегия. Искът на Бонева е: "Да й бъде осигурено лечение и лекарства докато са й необходими и основно да й бъде осигурено лечение при необходимост."

Припомняме, че на 15 октомври 2009, в 9 ч, Ангелина Бонева и адвокатският екип отново се явиха пред 5 членен състав на ВАС един срещу друг с представителите на Министерство на здравеопазването. Необяснимо е, обаче какво е възражението от страна на МЗ, след като Бонева е с онкологично заболяване, има нужда от лечение и навременна диагностика. Наскоро Ангелина отново премина през поредната операция и радиолечение. Факт е, че има хроничен недостиг на лекарства за онкоболни по Наредба №34 и, че тези лекарства могат да бъдат поръчани, закупени и доставени само и единствено с подпис и обществена поръчка, за което отговаря Министъра на здравеопазването.

Делото на Бонева е разделяно, спирано, прекратявано и възобновявано от 2007 г нееднократно.
Журналистката иска справедливост и Съдът да задължи Министъра (който и да е той), да си свърши работата, а именно - да подсигурява навреме лекарствата, защото "Ракът не чака!".

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини