12 000 лечители церят незаконно. Преглед на националния печат

"Стандарт": Контрабандист заплашва Бойко

Известен контрабандист заплашва премиера Бойко Борисов, научи "Стандарт". "Лидерът, с известен в подземния свят прякор, е провел само едно обаждане до банда за мокри поръчки, с което е подготвил атентат срещу министър-председателя", съобщи високопоставен източник от службите. Според събраната до момента информация телефонният разговор е проведен в България. За целта е използвана SIM карта, която веднага след обаждането е била изхвърлена. "Човекът, който е отправил заплахата, се занимава още с рекет, проституция и наркотици", съобщиха още от службите. От там отрекоха бившият съветник в ДАНС Алексей Петров да има участие в отправени заплахи.
До момента спецслужбите у нас са проверявали 5 сериозни сигнала за атентати срещу премиера.

"24 часа": Атентатът за Борисов уговарян от две посоки

Новината на "24 часа" за 400-те хиляди евро, които са дадени, за да бъде отстранен Бойко Борисов, бе потвърдена официално и от мишената, и от спецслужбите ни.

Малко са парите, пошегува се премиерът от Букурещ, но стана ясно, че опасността е реална.

"Адекватни са мерките, които се предприемат за охраната на премиера", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той обаче отказа подробности по случая.

Както "24 часа" съобщи в броя от понеделник, сумата и договорката са били засечени от българските спецслужби преди десетина дни в телефонен разговор и срещи на три знакови фигури.

"За първи път има подобна сериозна заплаха, засечена от контакти на поне два източника, които са обект на особен интерес от спецслужбите", коментира един от експертите, които анализират посоката откъде идва офертата за убийство на Борисов.

"Стандарт": Пловдив на косъм от взрив

Пловдив се размина вчера на косъм с адски взрив. Локомотив на влак, натоварен с цистерни с дизелово гориво, се запали на гара разпределителна в кв. "Гаганица".
Само бързата реакция на машинистите и огнеборците спасили композицията от взривяване и евентуални жертви.
Огънят лумнал в 9.23 часа сутринта. По първоначални данни причината за запалването на кабели в локомотива е късо съединение. Да гасят пожара веднага били изпратени две противопожарни коли. Същевременно вагоните били отделени от машината и така е предотвратен по-голям пожар. Композицията, която пътувала за село Бенковски, се е състояла от 24 вагона.
Последните шест не били цистерни с гориво, а превозвали хладилници.

"Труд": Влагат 95 млрд. по Дунава

Общо 95 млрд. евро са планирани за проекти по Дунавската стратегия на Еврокомисията, съобщи в Букурещ председателят й Жозе Мануел Барозу. С парите ще се финансират проекти в енергетиката, туризма, транспорта и селското стопанство.

През 2020 г. по Дунав трябва да се плава 300 дни в годината, а до 2030 г. да има железопътни връзки между столиците на всички страни от поречието, предвижда стратегията. Нейното изпълнение трябва да стартира през 2012 г., но до 2013 г. не се предвижда специално финансиране от ЕС. Готовите проекти ще се финансират по оперативните програми на ЕС и по Кохезионния фонд.

"24 часа": Чакат 2 мин и дават сигнал за бомба

2 минути чакат служителите на реда на Централна гара, ако забележат изоставен багаж. След това се подава сигнал за бомба, обясниха униформени. "24 часа" провери дали има засилени мерки за охрана, след като вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че хората трябва да бъдат с повишено внимание на места като молове и гари заради заплахите от терористични атаки.

Към 12 ч вчера екипът на "24 часа" видя как млад мъж бе проверен от полиция, защото бе оставил багажа си без надзор. Друг пътник притеснено обясняваше, че саковете не са негови, секунди преди собственикът им да се появи. След това той беше помолен да последва униформените до мястото за проверка. Съставиха му предупредителен акт.

"Монитор": 12 000 лечители церят незаконно

Дванадесет хиляди самозвани лечители и магове церят незаконно у нас, без да са регистрирани по смисъла на Закона за здравето. Това заяви председателят на асоциация „Феномени" Стамен Стаменов.

Само 18 човека са декларирали в Националната агенция по приходите, че притежават свръхумения да лекуват и са плащали налози за тази дейност. Те са се регистрирали към общините и плащат патентен данък подобно на козметичките, масажистите и шивачите. Според Закона за местните данъци и такси налогът за подобни дейности се определя според мястото им на практикуване и варира от 2000 до 5600 лева.

"Монитор": Чакаме Сърбия и Хърватия за АЕЦ „Белене"

До края на седмицата Сърбия и Хърватия трябва да отговорят официално дали ще участват в проекта АЕЦ „Белене". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на участието си на срещата на Дунавската стратегия в Букурещ. Борисов добави, че до идването на руския премиер Владимир Путин идната събота България трябва да е наясно с квотното разпределение на строежа на централата.

Борисов вече е изпратил официални писма на сръбския президент Борис Тадич и на хърватския премиер Ядранка Косор, призовавайки техните страни с дялове от 1, 1,5 или 2% да участват в проекта за атомната централа. Според премиера участието на Сърбия и Хърватия би направило проекта по-прагматичен тъй като когато се изгради АЕЦ "Белене", пазарът на ток ще бъде осигурен.

"Сега": Полицаите и военните работят с 13 г. по-малко за двойни пенсии

Почти два пъти над средните пенсии за страната получават военни, полицаи и някои служители на съдебната власт срещу 13 години по-малко стаж, показва справка на НОИ, изготвена за "Сега". Те са най-привилегированите при пенсиониране лица в държавата. Още по-скандалното е, че тези служители не плащат нищо за привилегиите - осигурява ги държавата, вземайки пари от данъците на всички работещи.

През 2010 г. младите пенсионери са взимали над 443 лв. месечно, докато средната пенсия за страната е едва 262 лв. За сравнение - средната пенсия на работещите в I категория като миньорите е колкото на военните и полицаите, но техните осигуровки са с 12% по-високи - толкова внася техният работодател в прословутите професионални фондове за ранно пенсиониране.

Докато за останалите граждани годините за пенсия растат непрекъснато в последните 10 г., за полицаи, военни и служители на съдебната власт няма изискване за възраст, при тях се взима предвид само стажът. Затова през 2009 г. средната пенсионна възраст на 3161 души с новоотпуснати пенсии е била 50.4 години при общоприета пенсионна възраст 60 г. за жените и 63 г. за мъжете.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини