Volvo готви най-бързия хибриден камион

По принцип Швеция е силно развита страна и социално и екологично отговорна страна. Именно във връзка с екологичния момент разкриваме и следната новина – след като през юни тази година Volvo Trucks създадоха най-бързия дизелов камион, то сега искат да направят и най-бързия хибриден камион. Именно му е Mean Green и опитът за рекорд предстои да бъде осъществен през пролетта на 2011 година.

Популярният шведски състезател с камиони Бойе Овербринк ще бъде водачът на хибридния камион, който ще се опита да постигне рекорда. В интерес на истината той е силно уверен в положителния успех от предстоящия опит: „Не мисля, че ще рискувам, ако кажа и сега, че Mean Green е най-бързият хибриден камион в света.”

„Започнах да конструирам камиона от две половинки рами, които бяха подготвени директно за скрап. Каросерията също се появи горе-долу по аналогичен начин” – обяснява инженерът на Volvo Олоф Йохансон.

В основата на камиона стои 16-литров двигател Volvo, който получава два турбокомпресора Penta, за да се стигне до мощност от 1 900 к.с. Електрическите мотори пък добавят още 200 к.с. и въртящ момент от 1 000 Нм.

И нещата се получават именно по този начин. Иначе междувременно от Volvo са успели да свалят около 50 кг от масата на камиона, като са монтирали по-лека предна ос, както и цялата първа предавка от трансмисия. (все пак си има доста висок въртящ момент, нали?)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини