400 000 евро обещани за отстрел на Борисов. Преглед на националния печат

„24 часа": 400 000 евро обещани за отстрел на Борисов

400 хиляди евро ще бъдат платени, ако е успешен планът за физическо отстраняване на Бойко Борисов.

Сумата и договорката са засечени от българските спецслужби преди десетина дни в телефонни разговори и срещи на три знакови фигури.

От Националната служба за охрана отказват категорично да обяснят дали е увеличена охраната на българския премиер.

От МВР неофициално обясниха, че дори и да има подобен факт, нямат намерение да го коментират.

"Охраната на Борисов винаги е била по-особена", повториха от НСО коментара си отпреди 4 месеца, когато в Атина чужди партньорски служби засякоха в петзвездния King George Palace среща на прочути българи с яхти, които обсъждаха как да бъде елиминиран българският премиер.

Информацията за срещата тогава постъпи в София от чужди партньорски служби. Според тях българите пристигнали в гръцката столица с яхти и били придружавани от сериозна охрана.

Съзаклятниците се срещнали в King George Palace и обсъждали полицейския натиск, на който били подложени.

Засечената сега договорка за 400 хиляди евро за живота на Бойко Борисов е третата по-сериозна заплаха за живота му в последните 6 години.

 

„24 часа": Проверяват Цветанов до Коледа

Проверките на Националната агенция за приходите на имотите и доходите на вътрешния министър Цветан Цветанов и на шефа на СОС Андрей Иванов ще бъдат готови след Нова година. Това каза пред БНР вчера говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той обясни, че средният срок за извършване на проверката е три месеца. Тя обхваща доходите и на семействата им за 5 г. назад, както и всички разходи, приходи, издръжката на деца, всеки възможен източник на доход, уточни говорителят на НАП.

Пълната данъчна проверката не е особено приятна. Тя ще изследва всички източници на доходи, каза още говорителят на НАП.

 

„Труд": Разпродават влаковете

БДЖ ще продаде или ще бракува повече от половината товарни вагони, с които разполага. Ще бъдат продадени и излишните локомотиви. Това съобщи в интервю за Агенция "Фокус" Владимир Владимиров, шеф на съвета на директорите на компанията.

В момента железниците разполагат с 11 000 товарни вагона. За нуждите на компанията обаче са необходими около 5000, твърди Владимиров. Излишните активи ще бъдат прегледани и техниката, която е морално и физически остаряла, ще бъде бракувана. Вагоните, които могат да бъдат ремонтирани, ще бъдат разпродадени.

Освобождаването от излишни активи трябвало да започне догодина.

"По този начин ще се освободим от всички излишни активи, които са били натрупани през годините в резултат на една погрешна инвестиционна политика или на лошо управление", коментира Владимиров.

 

„Труд": Алексей: Бих влязъл в борбата за президент

Приемам журналисти от плевенските медии като участници в гражданската инициатива на сдружение "Истината за Алексей Петров", за да им изразя своята благодарност. Това беше най-голямата подкрепа за мен в ареста. Става дума за проява на граждански кураж на фона на голям страх, който продължава да се генерира." С тези думи бившият съветник в ДАНС, който е под домашен арест, отвори днес вратите на дома си на столичната ул. "Арарат" пред репортери от Плевен. Те бяха водени от шефката на сдружението учителката Иванка Славчева, която показа подписка в защита на Петров с 29 169 имена. След като направи уговорката, че става дума не за пресконференция, а за приятелска среща, Алексей Петров  отговори на въпросите на своите гости.

„Стандарт": Вадят КАТ от храстите

МВР ще наказва катаджиите, които се крият в храстите. Това се закани пред "Стандарт" шефът на Охранителна полиция комисар Милчо Енев. Законът ги задължава да са на видно място, а не да се крият. Те трябва да отпушват движението и едва след това да глобяват хората, мотивира се Енев. Той призова шофьорите да подават сигнали за скрити в храстите патрулки.

Дебнещите в засада катаджии ще бъдат наказвани и понижавани. Тези пък, които излизат в извънработно време да глобяват, директно ще бъдат уволнявани.

"Всички пътни полицаи, които контролират движението, трябва да са обозначени и видни отдалеч", подчерта още комисар Енев. Той допълни, че в момента в страната патрулират 1200 униформени.

„Стандарт": Водят Путин в манастир

Премиерът Бойко Борисов ще води руския си колега Владимир Путин в Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", гръмна мълвата вчера. В брезнишкото село Гигинци, където се намира светата обител, говорят, че чакат височайшата визита в неделя на храмовия празник. Ще имаме много гости, ще дойдат духовници от Балканите, казаха монасите, но отклониха отговора за тайна визита на Борисов и Путин. Руският премиер пристига у нас в събота за неколкочасова визита, но неофициално се твърди, че ще остане два дни. Руснаците пък проявяват интерес към гигинския манастир заради новия храм, който ще носи името на св. Силуан Атонски. Досега на Балканите няма черква, именувана на руския светец. Според източници на "Стандарт" дори и Путин да не успее да остане в България за храмовия празник, щял да изпрати свой представител.

Вчера двама министри отидоха в Църногорския манастир да нагледат строежа на новата сграда и храма. Със семейството си дойде финансист номер 1 Симеон Дянков, придружен и от министъра без портфейл Божидар Димитров. Кабинетът помага на монасите в довършването на манастирската постройка. Със солидни дарения се включва и бизнесът.

 

„Монитор": Гаранция и за колите втора ръка

Гаранция от минимум три месеца ще дават за колите втора употреба вносителите на стари автомобили. Това предвижда меморандум, подписан вчера от министъра на транспорта Александър Цветков, Асоциацията на търговците на употребявани коли (АВА) и Комисията за защита на потребителите. Превозните средства с доказано добро техническо състояние, ще могат да бъдат намерени  в автокъщите в 16 града на 82-те фирми членки на АВА. Те ще бъдат обозначени със специален стикер, който ще се лепи на предното стъкло на автомобила и със сертификат, обясни Цветков. Самите стикери и гаранционни карти пък имат редица защити, за да не бъдат фалшифицирани. С меморандума ще бъдат подобрени контролът и качеството на продаваните автомобили в Република България, като се акцентира върху тяхната безопасност, техническа изправност и гарантиран произход, заяви Цветков.

Гаранцията ще покрива основните възли и агрегати като мотор, скоростна кутия и т.н. Ако по тях се появи проблем не по вина на купувача, търговецът трябва да го отстрани за своя сметка.

„Монитор": Искаме пари за „Хемус" през Дунавската стратегия

Лансирахме довършването на автомагистрала „Хемус" по Дунавската стратегия и се надяваме през март Еврокомисията да отговори положително на нашето искане за отпускане на пари от еврофондовете за реализиране на проекта. Това съобщи за „Монитор" строителният министър Росен Плевнелиев.

На всички форуми, както и на срещите в Брюксел, лансираме нашата теза, че тази магистрала трябва да бъде включена във еврофинансирането, защото чрез нея ще се осъществява връзка между 3 столици на страни от ЕС - Букурещ, София и Атина, добави още той.

Според него на България ще й е доста трудно да иска пари, но не и невъзможно защото в момента тече ревизията на приоритетните транспортни трасета в рамките на ЕС и тя предвижда намаляването им с цел икономия на средства.

Строителният министър подчерта, че без завършването на „Хемус" половината от населението на България остава без връзка с автомагистрала. Ще бъдем горди да успеем, добави Плевнелиев.

„Монитор": Молове зареждат „Армани" от китайски землянки

Дънки „Армани" или чанта „Прада", произведени в нелегални китайски фабрики, приличащи на землянка, заливат българския пазар. Това сочат данните  на експерти от МВР, разследващи контрабандата. Ментетата на световноизвестните марки от няколко месеца вече се продават в т.нар. виртуални молове. Бързо разрастващите се интернет магазини предлагат цял асортимент от дрехи и парфюми на цени до 10 пъти по-ниски от оригиналните продукти. Всеки тях продава средно около 30 артикула на ден, показват проверките на антимафиоти от ГДБОП.

Ментета се поръчват основно от лъскави бутици в провинцията или се рекламират в интернет като идеалните подаръци за вашата половинка. Когато клиентът ги види на снимката, той не може да разпознае, че това, което му се предлага е менте и е правено в някоя китайско мазе. В повечето случаи продуктите се изработват в порутени помещения с размери от няколко квадратни метра.

„В последните години виртуалните молове се увеличиха лавинообразно", съобщи пред „Монитор" представителят на Сдружението на издателите на бизнес софтуер и специалист в областта на защитата на авторските права Велизар Соколов. Поради тази причина антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления" в момента следят денонощно най-големите дистрибутори на  фалшификатите и не изключват в скоро време да има задържани още собственици на виртуални магазини.

„Дневник": Старите коли ще се продават с гаранция

Част от автомобилите втора ръка да се предлагат с гаранция от минимум три месеца, договориха вчера асоциацията на вносителите им и транспортното министерство. Споразумението засега обвързва само автокъщите (82 в 16 града) на фирми, членуващи в организацията. То предвижда, че търговецът трябва за своя сметка да отстрани повреди по основните възли и агрегати (мотор, скоростна кутия и т.н.), ако по тях се появи проблем не по вина на купувача. Стъпката очевидно е провокирана от опитите да се съживят продажбите на стари автомобили, но и предоставя възможности за защита на потребителите. Санкцията, ако гаранцията не бъде спазена, е 5000 лева.

Финансовото министерство пък подготви изненадващ подарък на собствениците на мощни коли, внесени от страни извън ЕС. След като през юни Съдът на ЕС в Люксембург задължи държавата да върне надвзет акциз на всички, вкарали в България автомобили от общността от 2007 г. до края на 2009 г., екипът на Симеон Дянков написа проектозакон, който да уреди процедурата. Вместо да се ограничи до купилите коли от ЕС, той обаче предвижда част от акциза да си върнат и тези, които са внесли автомобили от цял свят.

Това са предимно луксозни коли от САЩ.

 

„Сега": Турция вече не признава дипломите на българските университети

След като преди години Гърция отказа да признава автоматично дипломите на български университети и въведе приравнителни изпити, към драстичната мярка прибягна и Турция. Българските дипломи вече не се признават в Турция и за студентите е въведен много тежък приравнителен изпит, съобщи председателят на Дружеството на турските студенти в България Сердар Къзълдаг. Според него крайното решение е взето заради случаи на фалшиви дипломи и ниско качество.

"Турция прилага подобни ограничения и към други държави, но те не са от Европейския съюз. Приравнителни изпити има за студенти, завършили в страни като Иран и Азербайджан", обясни Къзълдаг. Той уточни, че проблемът излиза на дневен ред, защото на приравнителен изпит са поканени да се явят първата група от около 50-ина студенти. "Информирали сме за случая министъра на образованието, разговори текат и с посолството на Турция", допълни Къзълдаг.

Решението на Турция да въведе допълнителен изпит ще засегне една от най-големите общности на чуждестранни студенти у нас. По данни на Дружеството на турските студенти у нас в български университети учат около 6000 души от Турция. Само малка част от тях са потомци на изселници, повечето учат като чужденци срещу високи такси. Според Къзълдаг турските младежи избират България, защото местата в турски университети не достигат, а частното висше образование е много скъпо. "Около 2000 от нашите студенти учат в Техническия университет - София. Много студенти има в Медицинския университет, в Софийския. Тук таксите са от 3000 до 6000 евро, докато в Турция е 3-4 пъти по-скъпо и стигат до 20 000 евро", обясни Къзълдаг. Според него взетото решение не е в интерес нито на студентите, нито на университетите, защото може да доведе до отлив от кандидати.

 

„Дума": Вдигат пенсиите едва през 2013 г.

Размерът на пенсиите ще бъде повишен едва през 2013 г., съобщи управителката на Националния осигурителен институт Христина Митрева. Тя добави, че плановете предвиждат растежът на пенсиите да следва растежа на доходите и да няма дисбаланс, както през 2009 г. Тогава пенсиите бяха увеличени с около 20%, но доходите останаха същите, посочи тя.

Митрева каза също, че т.нар. Сребърен фонд няма да реши проблема с недостига на пари в пенсионната система. "Сребърният фонд е 1,6 млрд. лева. Разходите за пенсии месечно са 600 млн. лева. Ако решим да ползваме Сребърния фонд, то за три месеца ще го изразходваме. И какво правим 2011-а, 2012-а, 2013-а?", коментира тя.

"Никой не очакваше толкова сериозни последици от икономическата криза. В тази програма на правителството, която беше разработена през 2009 г., също нямаше яснота колко дълго ще продължи кризата, какви ще са негативите, как можем да излезем от нея. Заради това веднъж се намали вноската в 2010 г., сега я увеличаваме с 1,8%", обясни доста противоречиво Христина Митрева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини