Новата рейтингова система за ВУЗ-овете

СУ и УНСС имат най-много специалности с максимален рейтинг в новата рейтингова система за висшите училища, която ще бъде представена официално днес. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов пред Дарик радио тази сутрин. По думите му студентите от тези университети имат добра реализация на трудовия пазар.

Най-добре платените кадри у нас обаче учат право в Югозападния университет в Благоевград, уточни той. Това се дължи на факта, че тези хора вече заемат високи постове в държавата или частния сектор и учат право като второ висше образование.

От следващата година ще започне въвеждането на диференцирано финансиране на висшите училища според професионалната реализация на техните възпитаници, а ВУЗ-овете с най-много безработни ще бъдат затворени. Рейтинговата система не измерва рейтинг на университета, а рейтинг на дадено професионално направление, което да ориентира студентите към дадено висше училище, обясни министърът.

„Ние можем да направим класация по професионални направления, да кажем в определено професионално направление най-добър е еди-кой си университет. Хубавото на тази система е, че тя не е закотвена. Достатъчно е двама или трима да са си намерили работа и тя да не е в сивата икономика и по данните от НОИ може да се получи разместване на класирането на отделните професионални направления. Ако изведнъж се окаже, че  примерно десетина души, възпитаници на факултета "X", са си намерили престижна работа някъде и изведнъж тези данни постъпват и става разместване", обясни новата система Игнатов.

Той изтъкна, че за първи път в България има опит за рейтинг и класация на базата на реализацията на студентите. "Другото, което е важно, чрез реализацията ние разбираме какво е качеството на един университет. В хода на изпълнение на бюджета още следващата година точно на тази база ще започнем да променяме и финансирането на университетите по специалности, като още отсега казвам, че тези, които трайно произвеждат безработни и заемат последни места - там ще прекратим хранителната верига", закани се министърът.

В същото време финансовият министър Симеон Дянков коментира протестите на студенти и учени, като заяви, че науката трябва да се прави главно в университетите. "Реформата трябва да повече науки при българските студенти, в българските университети, което означава повече пари в университетите и съответно - по-високо качество на образованието. Аз съм твърд радетел – по-доброто качество трябва да се стимулира и държавата дава там парите си", каза вицепремиерът пред Нова телевизия, цитиран от БГНС.

Той обясни и какво е имал предвид, като заяви пред студенти, че не им препорпъчва да учат в СУ: "Казах го пред студенти от УНСС, като имах предвид какво означава за тях мобилността".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини