МВР и пощите засилиха мерките за сигурност

Заради вълната от опити за терористични актове чрез разпращането на пратки със взривни устройства, са засилени мерките за сигурност от страна на МВР и специализираните служби. Това съобщи късно снощи пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". Той призова служителите на пощите и куриерските служби към повече бдителност, но без да се създава масова истерия.

В Гърция, където преди два дни беше обезвредена бомба, пристигнала в българското посолство, а още няколко пратени до други посолства, бяха използвани именно куриерски услуги. Същото беше и с откритите пакети-бомби от Йемен, предназначени за летища в САЩ, както и за взривните устройства, адресирани лично до Ангела Меркел и Силвио Берлускони.

Вчера от ДАНС заявиха, че заради бомбените заплахи в Атина и страни от ЕС, са взели допълнителни мерки да не се допускат терористични актове в България. Има план и програма за активно противодействие и неутрализиране на лица и
структури, свързани с терористична дейност, и за опазване на потенциалните обекти на заплаха, обясниха от агенцията, като увериха, че за целта е отделен "допълнителен ресурс".

Междувременно гръцкият външен министър Димитрис Друцас заяви, че изпращачите на колетите бомби, които бяха разпратени в понеделник и вторник от Атина, нямат "никаква връзка" с "организирана международна терористична група". Всички доказателства, които имаме до момента, показват ясно, че няма такава връзка, обяви той, цитиран от БНР. Властите подозират местна анархистична групировка, вече бяха задържани двама младежи, за които се смята, че са анрхисти. Вчера Гърция замрази доставките на поща и колети от и за чужбина за 48 часа.

В същото време заради обявените засилени мерки за сигурност по летищата в Европа и САЩ два съмнителни пакета вдигнаха под тревога полицията в Шотландия и САЩ.

Сигнал за подозрителен пакет на летището в Глазгоу изпратил на място отряд от сапьори, които установили, че той е безопасен, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Заради инцидента обаче, част от летището беше евакуирана. То е основният възел за полети на големи разстояния в Шотландия и според уебсайта си обслужва около осем милиона пътници годишно.

Подозрителнен пакет беше проучен от агенти на ФБР и сапьори пък на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк. Оказа се, че и той не е бомба, предаде нюйоркската полиция, цитирана от Асошиейтед прес. Вътре имало мобилен телефон и документи. Летище "Джон Кенеди" е едно от най-натоварените в САЩ и през последната година е обслужило близо 46 милиона души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини