Шефът без право да пенсионира насила

Работодателите няма да имат право да прекратяват договорите на служители, които са навършили годините и стажа за пенсиониране, но не желаят да се възползват от това право. Това реши правителството вчера, като прие Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, пише Монитор.

Досега шефовете едностранно можеха да прекратяват трудови правоотношения с работници, които са навършили стаж и години за пенсия. С промените се предлага отпадане на тази възможност, която в момента е регламентирана в чл. 328 от Кодекса на труда, обясниха от „Дондуков” 1.

Министерският съвет одобри вчера пенсионната реформа до 2035 г., която бе подкрепена от синдикати и работодателски организации. След два месеца преговори в понеделник премиерът Бойко Борисов подписа споразумение с участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според промените в Кодекса за социално осигуряване стажът за пенсии ще започне да расте от 1 януари 2012 г., като увеличението ще е с 4 месеца на година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете. От началото на 2021 г. с шест месеца ще започне да се увеличава възрастта за пенсия, като ще достигне 63 години за жените през 2026 г. и 65 за мъжете през 2024 г.

В момента жените се пенсионират на 60 години при 34 години стаж, а мъжете - на 63 години при 37 години стаж.

До 31 декември 2020 г. се запазва възможността за пенсиониране на лицата, навършили 65-годишна възраст, които имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж. Тази възраст също започва да се увеличава с по 6 месеца от 1 януари 2021 г. до достигане на 67-годишна възраст, обясниха от правителствената информационна служба.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини