Пушачите в душегубки. Преглед на националния печат

„Стандарт": Цветанов: Позволих си дом след 26 г. работа

След 26 години трудов стаж, чак на 46 г., си позволих да си купя апартамент за 130 000 лв. Това обяви вицепремиерът Цветан Цветанов от парламентарната трибуна вчера. Той изненада депутатите, като по свое желание се появи в Народното събрание с дебела папка документи, за да даде публично обяснение как се е сдобил с имотите, за които го критикува опозицията. Изявлението му се предаваше директно по БНТ и БНР.
362 000 лв доходи съм получил от 2004 г. до 2009 г., съобщи МВР шефът. Той разказа колко наследствени имота има и кога са му прехвърлени от родителите, тъста и тъщата. Обясни още как и кога е броил пари за собствен дом и отчете хонорарите си за консултантски услуги. Три поредни години Цветанов си е доработвал, като е правил анализи на частно. Последният му доклад е преди парламентарните избори миналата година, когато е взел хонорар от 19 хиляди лева. Те са за анализ на нивото на сигурност в България, криминогенната обстановка и организираната престъпност. В имотната му декларация за 2009 г. на сайта на Сметната палата обаче е записано, че от друга стопанска дейност Цветанов се е сдобил с 14 250 лв.

„24 Часа": Властите затегнаха колана заради пратки с взривове

МВР и специализираните служби засилиха мерките за сигурност заради вълната от опити за терористични актове чрез изпращането на пратки с взривни устройства. Това съобщи пред журналисти в Нова Загора вътрешният министър Цветан Цветанов.
Той призова служителите на пощите и куриерските служби да са по-бдителни, но да не създават масова истерия.
Продължава разследването за това докъде се е простряло влиянието на замесените в акция „Октопод" в страната, заяви при посещението си днес вътрешният министър. Според него това е полезно за държавата и очаквана необходимост от близо 20 години. Цветан Цветанов коментира, че срастването на организираната престъпност с политическите сили в годините на прехода са създали тежки процеси. Той изрази надежда, че с управлението на ГЕРБ, с парламентарната подкрепа и на други политически формации или депутати, е положено добро начало на пресичането на процеса на овластяването на престъпността.

„Дума": БАН: Левски ни създаде, Дянков ни продаде

Преди месеци протестирахме за достойно съществуване, сега вече протестираме заради тенденцията БАН и науката в България да бъдат ликвидирани. Вече излизаме на улицата не само заради мизерното финансиране, а заради това, че обричат България в бъдеще да е една добре асфалтирана колония. С тези думи на физика Лъчезар Аврамов от Института по електроника при БАН започна вчера протестът на БАН в столицата. "Левски ни създаде, Дянков ни продаде", "От Дякон Игнатий до Дянков и Игнатов", "Да се върнем в Браила, тук сме вече емигранти" - бе изписано на транспарантите, с които стотици учени от БАН излязоха вчера на протестен митинг и шествие срещу тоталното пренебрежение към науката от страна на правителството и унищожаването й чрез драстично орязване на бюджета за идната година.
Сред учените бяха емблематични личности на българската духовност като акад. Валери Петров, акад. Светлин Русев, проф. Боян Биолчев. Дянков е пътник, но поразиите от него с пари няма да може да оправим, заяви Светлин Русев.


Новинар": И столичните лекари излязоха на протест

С лозунги "Болен здравеопазване носи" и „Здравеопазването не е мандат" столичните медици излязоха на едночасов протест в сряда. Лекарите от най-големите болници в София търсят правата си на улицата заради орязаните пари за здраве в бюджет 2011. Протестът в столицата е част от вълната на недоволство в цялата страна. По план всеки ден до края на месеца ще има протест в различен град.
По време на едночасовото спиране на работата си лекарите в София коментираха, че заради делегираните бюджети на болниците докторите, които лекуват повече пациенти, получават по-малко пари. Зам.-председателят на Българския лекарски съюз Димитър Ленков нарече бюджета за здраве „бюджет на мизерията в здравеопазването". Според делегираните бюджети всичко, което се плаща като допълнителен разход от болницата, е за сметка на фонд „Работна заплата". Болниците работят, но никой не знае, че това е за сметка на заплащането на труда на работещите в тях, коментира темата и д-р Теодора Вълчева, председател на медицинската федерация към КТ „Подкрепа".

„Стандарт": Пушачите в душегубки

Пушачите отиват в душегубки. Любителите на тютюна вече няма да могат да димят където искат. А ще могат да палят цигара само в специално отделени за това места на всички обществени места. Промените в наредбата за режима за тютюнопушене прие кабинетът вчера. Очаква се документът да се обнародва този месец в Държавен вестник, като изискванията ще влязат в сила месец след това. Дотогава всички заведения ще трябва да са въвели новите правила за пушене. Според тях в големите заведения трябва да има специални помещения, които да са затворени с въздухонепроницаеми стени или плътни врати. Освен това в тях трябва да има механична вентилация. На вратата на стаите за пушене ще има големи кръгли табели. Оцветените в червено ще показват, че това е място за пушене. До тях собствениците трябва задължително да поставят и светещо табло, на което да има изписан телефон за подаване на жалби.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини